Lehtikuva/Fayez Nureldine

Saksa vaatii koko EU:ta jäädyttämään uudet asekaupat Saudi-Arabian kanssa.

Saksa ei aio tehdä uusia asekauppoja Saudi-Arabian kanssa ennen kuin toimittaja Jamal Khashoggin kohtalosta on saatu selvyys. Asiasta ilmoitti talousministeri Peter Altmaier maanantaina.

Päätös ei tarkoita sitä, että Saksa peruuttaisi jo tehdyt asekaupat. Kauppoja on tänä vuonna tehty 400 miljoonan euron arvosta, ja Saudi-Arabia on Saksan toiseksi suurin aseiden vientimaa.

Talousministeri Altmaier vaati, että muiden EU-maiden pitäisi tehdä sama ratkaisu. Hänen mukaansa vain siten voidaan vaikuttaa Saudi-Arabian hallitukseen. Sillä ei ole mitään vaikutusta, jos Saksa keskeyttää aseviennin ja muut täyttävät sen jättämän aukon, sanoi Altmaier.

Saudi-Arabia myöntää nyt, että Khashoggi murhattiin.

Tekopartamies

Saudi-Arabia myönsi maanantaina, että Khashoggi murhattiin lokakuun 2. päivänä maan konsulaatissa Istanbulissa.

Saudi-Arabia muutti samalla jälleen selitystään tapahtuneesta. Edellisen selityksen mukaan Khashoggi kuoli nyrkkitappelun seurauksena, mutta nyt kerrottiin, että hän kuoli ”roisto-operaation” seurauksena.

ILMOITUS

Ensimmäisen kahden viikon ajan Saudi-Arabia kiisti, että Khashoggi oli kuollut ja väitti hänen poistuneen konsulaatista.

Yhdysvaltalainen tv-kanava CNN näytti maanantaina turkkilaisesta valvontakamerasta konsulaatin ulkopuolella otettuja kuvia, jossa Khashoggin vaatteisiin, tekopartaan ja silmälaseihin pukeutunut ilmeisen toinen henkilö poistuu konsulaatista.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on ilmoittanut kertovansa tiistaina Turkkia hallitsevalle AKP-puolueelle ”kaikki yksityiskohdat” Khashoggin surmasta.

Turkin hallitusta lähellä olevat tiedotusvälineet ovat kertoneet tipoittain karmivia yksityiskohtia murhasta. Ei ole tietoa, miten Turkin viranomaiset ovat saaneet haltuun väittämänsä ääninauhat, jotka niiden mukaan kertovat surmatyön kulusta.

Khashoggin ruumiin sijaintipaikasta ei edelleenkään ole tietoa.

Reaktiot yllättivät

Saudi-Arabia on ilmeisesti yllättynyt Khashoggin surman aiheuttamasta voimakkaista reaktioista. Muutama päivä sitten ilmoitettiin, että 18 henkilöä on pidätetty ja kaksi korkea-arvoista turvallisuusvirkamiestä erotettu tapauksen takia.

Muuttuvilla selityksillä on nähtävästi pyritty suojaamaan maan tosiasiallista hallitsijaa kruununprinssi Mohammed bin Salmania, vaikka Istanbuliin surmapäivän aamuna lentäneessä ja sieltä samana iltana poistuneessa oletetussa 15-jäsenisessä murharyhmässä oli useita kruununprinssin turvallisuushenkilöihin kuuluvia.

Saksan ja Saudi-Arabian välit kiristyivät vajaa vuosi sitten, kun silloinen ulkoministeri Sigmar Gabriel arvosteli sitä, että Saudi-Arabia piti Libanonin pääministeriä Saad Hariria ilmeisesti väkisin Riadissa. Saudi-Arabia veti viime marraskuussa suurlähettiläänsä pois Berliinistä tämä vuoksi.

Riadissa käynnistyi tiistaina suuri investointikokous, josta Khashoggin tapauksen vuoksi on jäänyt pois useita kymmeniä yhtiöiden edustajia. BBC:n mukaan paikalla on silti satoja vieraita. Osa heistä edustaa samoja yhtiöitä, joiden ylin johto on jäänyt pois.

Yhdysvaltain valtiovarainministeri Steven Mnuchin oli vielä joku päivä sitten osallistumassa. Nyt on ilmoitettu, ettei hän osallistu konferenssiin, mutta on Riadissa keskustelemassa terrorismin rahoituksen estämisestä.