Yle Kuvapalvelu

Carne Ross oli hyvässä nousussa urallaan Englannin ulkoministeriössä, kun hän työssään joutui keskelle 2000-luvun alun maailmanpoliittisia jännitteitä. Hän työskenteli tuolloin YK:n päämajassa New Yorkissa.

Muutoksen pyörä nuoren diplomaatin kohdalla alkoi todella liikkua, kun Yhdysvaltain johtama liittouma hyökkäsi Irakiin. Rossin kasvava kriittinen asenne tapahtumien kulkuun ja hänen tarkempi tietämyksensä asioiden luonteesta voimistui, eikä kestänyt kauan, kun hän oli entinen brittidiplomaatti.

BBC-tuottoisen dokumentin Diplomaatista anarkistiksi (Accidental Anarchist, 2017) alkupuoli on eräänlaista katumuksen historiikkiä. Siinä keskeinen luku liittyy nimenomaan Irakiin ja samalla tulee esiin David Kellyn nimi. Kelly oli biologiseen sodankäyntiin erikoistunut tiedemies, jonka salaliittoteorioita synnyttänyt itsemurha kesällä 2003 uutisoitiin näyttävästi myös Suomessa.

Alkupuoli on eräänlaista katumuksen historiikkiä.

Herätteen uuteen vaiheeseen ja tämänhetkiseen toimenkuvaansa Carne Ross kertoo saaneensa Occupy Wall Street -liikkeestä. Ross toteaa, että juuri tällaista hän oli etsimässä. Pian äänessä on kukapa muu kuin Noam Chomsky – hänen työhuoneensa pöydällä vilahtavan kirjan nimi on dokumentin jatkon kannalta oireellinen: Chomsky on Anarchism (suom. Anarkismista, 2010).

Tämän jälkeen alkaa Espanjaan ja sieltä edelleen Irakin ja Syyrian kurdialueelle tapahtuva kierros. Sen puitteissa Ross esittelee historian ja nykykäytäntöjen esimerkein yhteiskunnallisen ajatusmaailmansa ideaaleja.

Carne Ross toimii edelleen vuonna 2004 perustamansa riippumattoman ja voittoa tavoittelemattoman Independent Diplomat -järjestön johdossa. Järjestön projekteja on hyödynnetty muun muassa Kosovossa, Burmassa ja Somalimaassa.

Dokumenttiprojekti: Diplomaatista anarkistiksi. TV1 maanantaina 22.10. klo 21.30, sunnuntaina 28.10. klo 13.15. Areena.