Lehtikuva/Jussi Nukari

Ammattiliitot jatkavat työtaisteluita hallituksen irtisanomislakiesityksen vuoksi.

Maanantaina ja tiistaina Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n yksityisellä ja julkisella sektorilla ruokahuollossa, siivouksessa ja mm. kunnossapidossa työskentelevät jäsenet ovat lakossa. Lakko ei koske virkasuhteessa olevia.

JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine toteaa, että järjestön hallitus on listannut toimenpiteitä, joista yhtenä on kiky-sopimuksesta irtisanoutuminen. Päätöksiä ei ole vielä tehty.

– Katsotaan ensin nämä kaksi lakkopäivää. Lisätoimenpiteet ovat vielä pöydällä, Niemi-Laine toteaa puhelinhaastattelussa.

Teollisuusliitto ilmoitti perjantaina, että sen aloista teknologiateollisuus, auto- ja konealat, pelti- ja teollisuuseristysalat, malmikaivokset sekä tekninen huolto ja kunnossapito sanoutuvat irti työmarkkinoiden kilpailukykysopimukseen liittyvästä työajan pidennyksestä vuoden 2019 jälkeen.

Lisätoimia ehkä marraskuun alussa

JHL:n hallitus kokoontuu seuraavan kerran vasta järjestön edustajiston kokouksen aikoihin marraskuun 14. ja 15. päivänä, mutta puheenjohtajan mukaan tarpeen tullen nopeamminkin.

ILMOITUS

Lisätoimia tarkastellaan marraskuun alussa.

– Hallitus voisi jo lopettaa huutelunsa, Niemi-Laine ehdottaa.

Hän ei pidä kovinkaan järkevänä pääministeri Juha Sipilän (kesk) kädenojennusta oppositiota edustavalle Antti Rinteelle (sd), sillä SDP ei ole ammattiyhdistysliikkeen asiamies.

– Olen hämmästynyt tilanteesta. Nyt tarvitaan johtajuutta, Niemi-Laine korostaa.

Kikyn työajan pidennyksestä irtautuminen on mahdollista, jos se on sovittu erillissopimuksella. Jos työajan pidennys on kirjoitettu työehtosopimukseen sisälle, siitä voi irtautua vasta seuraavalla neuvottelukierroksella.

Pääministeri neuvottelemaan PAMin kanssa

Palvelualojen ammattiliiton PAMin hallitus kokoontuu huomenna tiistaina pohtimaan työtaistelutilannetta. Järjestön hallitus tapaa myös pääministeri Sipilän.

Hallituksen lakiesityksen poisvetämiseksi PAM on kieltänyt jäseniltään ylityöt. Järjestöpäällikkö Heidi Lehikoisen mukaan kikystä eroamisesta ei ole vielä puhuttu.

PAM on julistanut lakon vartiointialan työehtosopimusneuvotteluja vauhdittaakseen. Lakko on ns. laillinen lakko, eikä liity hallituksen lakiesitykseen.