Lehtikuva/Jussi Nukari

PAM syyttää Securitas Oy:tä ja Securitas Palvelut Oy:tä yrittää murtaa lakko jo etukäteen työntekijöitä pelottelemalla.

Vartiointialan kolmen päivän lakko alkaa keskiviikkona 24.10. ja päättyy perjantaina 26.10. vuorokauden vaihtuessa. Palvelualojen ammattiliitto PAM kertoi lakosta maanantaina. Alan työehtosopimusneuvotteluja on käyty viime keväästä. Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala katsoi, ettei sovintoesityksen antamiselle näyttänyt olevan edellytyksiä.

PAMin mukaan palkankorotusten kustannusvaikutuksesta oli osapuolten välillä jo yhteisymmärrys. Nyt kiista koskee ennen kaikkea korotusten kohdentumista. PAMin mielestä on omituista, etteivät työnantajat ole valmiita palkitsemaan pitkään alalla olleita, kokeneita ja ammattitaitoisia työntekijöitä liiton esittämällä tavalla.

– Juuri nämä henkilöt ovat yritysten selkäranka ja heidän osaamisellaan on suuri vaikutus asiakkaiden kilpailuttaessa vartiointipalveluita. Se, jolla on näyttää ammattitaitoinen väki, voittaa todennäköisesti myös parhaat toimeksiantosopimukset, PAMin puheenjohtaja Ann Selin toteaa.

Palkkaratkaisun lisäksi erimielisenä on edelleen myös muita ns. tekstikysymyksiä.

– Paheksumme suuresti joidenkin työnantajien toimia, joilla jo etukäteen yritetään murtaa lakkoa pelottelemalla työntekijöitä. Olemme laittaneet työnantajaliittoon valvontakirjelmän koskien Securitas Oy:tä ja Securitas Palvelut Oy:tä, joissa on menetelty paheksuttavimmin. Edellytämme, että nämä yritykset lopettavat lakonmurtamistoimet välittömästi, Selin lisää.

Vartiointialan työehtosopimuksen piirissä on noin 8 500 työntekijää, jotka työskentelevät muun muassa vartijoina, turvatarkastajina, vahtimestareina ja arvokuljettajina.

Työantajia edustavan PALTAn mukaan vartijoille jo keväällä tarjottu työehtosopimusratkaisu on yleisen linjan mukainen.