Lehtikuva/Vesa Moilanen

EK:n Jyri Häkämies Twitterissä: Tilanne on niin vakava, että kaikkien on mietittävä tietä sopuun.

Verkkouutiset lehden mukaanirtisanomislakia koskevaan kiistaan haetaan kulissien takana ratkaisua määräaikaisuuden helpottamisesta pienissä yrityksissä. Vaihtoehtona useita lakkoja aiheuttaneelle irtisanomislaille olisi se, että alle kymmenen henkilön yritykset saisivat tehdä työntekijän kanssa määräaikaisen työsopimuksen ilman perusteltua syytä.

Sopua ovat hieroneet kolmikantaneuvotteluista tutut keskusjärjestöt SAK, STTK ja Akavaa sekä työnantajajärjestöt EK ja Kuntatyönantaja.

Ehdotuksen mukaan alle kymmenen henkilön yritykset saisivat tehdä työntekijän kanssa määräaikaisen työsopimuksen ilman perusteltua syytä, mutta vain yhden kerran. Työsopimus olisi purettavissa normaalein irtisanomisajoin eli kumpi tahansa osapuoli voisi irtisanoa työsopimuksen kahden viikon varoitusajalla.

Työmarkkinakeskusjärjestöjen hallinnot eivät ole vielä hyväksyneet ehdotusta, sille ei ole palkansaajaliittojen tukea eikä esitystä ole Verkkouutisten mukaan esiteltu virallisesti hallitukselle.

EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies puolittain vahvisti asian hetki sitten Twitterissä:

ILMOITUS

”Verkkouutisen mukaan työmarkkinajärjestöt etsivät ratkaisua työmarkkinakiistaan. Tilanne on niin vakava, että kaikkien on mietittävä tietä sopuun, jolla rajut lakot saadaan loppumaan. EK ei ole osapuoli, mutta tuemme sovun löytymistä”, hän kirjoitti.

Talouselämän mukaanehdotus esiteltäisiin hallitukselle ensi viikolla. Se ei siis vaikuta tämän viikon lakkoihin, joista JHL:n kaksipäiväinen on parhaillaan käynnissä ja Teollisuusliiton kolmipäiväinen alkamassa torstaina.

Ammattiliitot ovat luvanneet lopettaa työtaistelut, jos hallitus lopettaa irtisanomislain valmistelun. Elintarviketyöläisten SEL aikoo kertoa uusista työtaisteluista ensi perjantaina. Teollisuusliitolla on lakkosuunnitelma, joka ulottuu marraskuun puoliväliin asti. Irtisanomislaki on määrä antaa silloin eduskunnalle.