Jarmo Lintunen

Miksiköhän jotkut Ylen toimittajat kutsuvat vasemmistoliittoa ”äärivasemmistolaiseksi”? Myös termiä ”äärilaita” käytetään Ylen ohjelmissa puhuttaessa demareista vasemmalla olevista.

Lehtitietojen mukaan Supo arvioi Suomesta löytyvän ”muutamia kymmeniä” äärivasemmistoon lukeutuvia ihmisiä. He kuuluvat erilaisiin anarkistisiin ryhmiin ja tuskin sympatiseeraavat vasemmistoliittoa.

Äskettäisistä Ruotsin vaaleista raportoidessaan Ylen toimittaja puhui ”äärilaidoista” kuvatessaan Ruotsin vasemmistopuoluetta ja ruotsidemokraatteja. Ontuva rinnastus. Täällä Härmässä, kytösavun aukeilla mailla, perussuomalaisia kutsutaan Ylessä söpöliinillä hellittelynimellä ”populistit”. Koskaan en ole kuullut Ylen kutsuvan persuja ”äärioikeistoksi”. Onko tämä sitä ”uutta normaalia”, johon Ylekin on normalisoitunut?

Tietenkin vasemmistoliiton nimittely ”äärivasemmistoksi” on ideologista journalismia. Joskaan mitään ehdottoman puolueetonta ja objektiivista journalismia ei ole olemassakaan. Sen tietää porvarillinenkin tiedemies. Toimittajakin käy äänestämässä ja monesti joutuu veisaamaan sen virsiä, jonka leipää jyrsii.

Puhe ”äärivasemmistosta” vasemmistoliiton yhteydessä haiskahtaa kylmän sodan aikaiselta retoriikalta, piilopolitikoinnilta. Tuon aikainen ”objektiivinen, puolueeton ja pluralistinen” journalismi kehui Ele Aleniustakin ”äärivasemmistolaiseksi”. Sitä paljon puhuttua median lukutaitoa tarvitaan, kun osaa toimittajista vaivaa poliittinen lukutaidottomuus.

Juhani Rantala
Oulu