Kari Niemelä

Poliittiset kuvat piirtävät esille sen mitä yhteiskunnassa tällä hetkellä tapahtuu.

Sira Moksin poliittiset piirrokset kommentoivat yhteiskunnan tämänhetkistä tilaa ja synnyttävät ihmisissä ristiriitaisia tunteita. Poliittiset kuvat ja pilapiirrokset ja eroavat toisistaan siten, että jälkimmäiset enimmäkseen naurattavat ja viihdyttävät kun taas poliittiset kuvat voivat olla jopa häiritseviä ja ärsyttäviä.

– Kärjistettynä voisi sanoa, että minun tapauksessani poliittiset kuvat ovat vahvoja visuaalisia reaktioita tapahtumiin, jotka liikuttavat kansakuntaamme, Moksi kuvailee töitään.

– Poliittisia kuvia alkoi syntyä kesällä 2015, kun natsit hakkasivat ihmisiä Jyväskylän keskustassa, mutta lööppien pääaiheeksi nousi kaljakellunta. Sen jälkeen piirtämieni kuvien sisältö on käsitellyt ainoastaan poliittisia aiheita.

”En voi piirtää hauskoja kuvia tällaisina aikoina.”

Ihmisiä ajassa

Moksin kuvissa on kyse tästä päivästä ja ihmisestä tässä ajassa. Hän piirtää niin työttömistä, köyhistä, vanhuksista, vammaisista, turvapaikanhakijoista, äärioikeistosta kuin kuristavista poliittisista päätöksistäkin.

– Teen paljon kuvia poliitikoista, mutta kuvitan myös niiden tavallisten ihmisen kokemuksia, joihin hallituksen kipeät leikkaukset syvimmin kohdistuvat. Varsinkin moni aktiivimalliaiheisista kuvistani on noussut suoraan ihmisten ja omastakin ahdistuksesta. Nämä ovat eräänlaisia epäkohtakuvia, joissa usein alleviivaan epäreiluutta.

ILMOITUS

Moksi seuraa sosiaalisessa mediassa ryhmiä, joissa ihmiset yrittävät auttaa toisinaan ja tekee kuvia päivitysten perusteella.

– Olen ollut itse myös sekä auttaja että avunsaaja tällaisessa ryhmässä ja sieltä aukeaa varsin karuja näkymiä todellisuuteen ihan muutamalla lauseella, Moksi kertoo.

Esimerkiksi kuva, jossa pyydetään lahjoituksena vaippoja lapselle, jotta jäisi rahaa ruokaan perustuu tällaiseen päivitykseen.

Töillään Moksi haluaakin ensisijaisesti näyttää sen mitä ympärillä tapahtuu.

– En voi piirtää hauskoja kuvia tällaisina aikoina. Joitakin ihmisiä ärsyttää kovasti, kun kuvani eivät pääsääntöisesti naurata. Itsetarkoituksena ei kuitenkaan ole ärsyttää.

Vaikuttavia kuvia

Moksi saa töistään paljon palautetta.

– Moni tuntee, että kuvitan laajempaa kollektiivista tunnetta ja yhteistä ajatusta, joihin on helppo samaistua. Koetaan myös, että kuvani tasaavat hieman paineita ja ahdistusta, sillä ne sanottavat ilmeisen vahvoja tunteita.

Positiivisen palautteen kääntöpuolena taiteilija saa päällensä myös haukkumista ja tappouhkauksia.

– Jotkut myös kokevat, että piirrän silkkaa propagandaa, kun alleviivaan asioita niin voimakkaasti ja piirrän toisinaan aggressiivisella otteella.

Moksin kuvat syntyvät ja elävät sosiaalisessa mediassa, jossa ne myös ärsyttävät ihmisiä. Kuviensa vuoksi hän on saanut useita banneja eli julkaisukieltoja Facebookissa, tästä huolimatta hän aikoo jatkaa piirtämistä.

Moksi toteaa, että palautteesta ja lukuisista banneista päätellen, hänellä on töidensä kautta mahdollisuus vaikuttaa.

– Piirrän kuviani kaikille. Varsinkin niille, jotka eivät halua katsoa ja niille, jotka ylenkatsovat. Piirrän myös itselleni, sillä piirtäminen pitää pääni kasassa.

 

Ajan kuvia. Sira Moksin poliittisia piirroksia 27. lokakuuta saakka galleria Sarjakuvakeskus, Porthaninkatu 9, Helsinki. www.siramoksi.fi