IPS/Isolda Agazzi

Säävakuutukset ja tekstiviestit auttavat viljelijöitä sopeutumaan muutoksiin.

Maapallon ruuantuotanto kaipaa perustavia muutoksia. Katastrofeja tulvista kuivuuteen tulee yhä useammin, ja ne kestävät entistä pitempään, mikä vaarantaa miljoonien pienviljelijöiden ruokaturvan ja elinkeinon eri puolilla maailmaa.

Tukholman yliopiston yhteydessä kolme vuotta toiminut Global Resilience Partnership (GRP) edistää kestävää ruuantuotantoa Aasian ja Afrikan maissa.

Seuraavassa pari esimerkkiä hankkeista, joiden avulla pyritään sekä kohentamaan pienviljelijöiden elämää että luomaan pohjaa maailmanlaajuiselle ruokaturvalle.

Filippiineillä mobiilipohjainen neuvontapalvelu yhdistää säävaroituksia, maatalousalan koulutusta, rahoituspalveluja ja markkinointikanavia.

Laina annetaan tuotantopanoksina

Mastercard Foundationin tietojen mukaan Saharan eteläpuolisessa Afrikassa vain yksi prosentti pankkilainoista suuntautuu maatalouteen, vaikka ala tuo viidenneksen kansantuotteesta ja yli 60 prosenttia työpaikoista. Viljelijöitä pidetään riskisijoituksena, koska heiltä ei löydy vakuuksia luotolle.

GRP tekee yhteistyötä International Food Policy Research Instituten (IFPRI) kanssa Kenian Machakosin piirikunnassa järjestämällä rahoitusta pienviljelijöille, jotka ovat jääneet perinteisen pankkijärjestelmän ulkopuolelle.

ILMOITUS

Tilallisille myönnettävä luotto sisältää säävakuutuksen. Rahan sijasta annetaan siemeniä, lannoitteita ja torjunta-aineita, joiden avulla on mahdollista kasvattaa maissia noin puolen hehtaarin alalla. Pakettiin sisältyy tietoa lainan ehdoista ja parhaista viljelykäytännöistä.

Jos sato epäonnistuu säiden vuoksi, vakuutus hoitaa lainanlyhennyksen. Järjestelmä toimii sosiaalisena turvaverkkona, joka auttaa viljelijän katovuosien yli ja vahvistaa hänen haluaan sijoittaa tilanpitoon.

Vaikka äärisäät kiusaavat Machakosin kaltaisen alueen tilallisia jatkossakin, uudenlainen vakuutus voi auttaa heitä tekemään elinkeinostaan kestävän.

Myrskyvaroitus puhelimeen

Filippiineillä viljelijät joutuvat joka vuosi varautumaan trooppisten syklonien aiheuttamiin tuhoihin. Vuodesta 2013 lähtien arviolta 40 miljoonaa kookospalmua on jäänyt myrskyn tai tuholaisten runtelemaksi. Kestää 20 vuotta ennen kuin uudet palmut ovat täydessä tuotannossa.

GRP tukee Grameen Foundationin Farmerlink-hanketta, joka on syrjäseuduille tarkoitettu mobiilipohjainen neuvontapalvelu. Se yhdistää säävaroituksia, maatalousalan koulutusta, rahoituspalveluja ja markkinointikanavia.

Palvelu toimii tekstiviesteillä. Paikalliset maatalousneuvojat kokoavat tiedot tilakohtaisesti ja laativat kehityssuunnitelmat kullekin viljelijälle. Sen jälkeen neuvoja tekstataan tarpeen mukaan.

Hankkeen pilottivaiheessa yksilöllisen suunnitelman ja sen vaatiman koulutuksen saaneet 1 525 tilallista selvisivät aiempaa paremmin sään oikuista ja markkinoiden vaihteluista.

Äärisäät eivät ole vähenemässä Filippiineillä eivätkä muuallakaan, mutta nykytekniikan avulla välitetty ajantasainen data auttaa kohentamaan viljelijöiden tulevaisuudennäkymiä ja globaalia ruokaturvaa.

* Nathanial Matthews on Global Resilience Partnershipin ohjelmajohtaja ja Deon Nel sen toimitusjohtaja

Englanninkielinen versio

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!