Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Viime aikoina on käynyt selväksi, että joillekin kansanedustajille on maksettu korotettua kulukorvausta (asuntotukea) asunnosta toisella paikkakunnalla täysin perusteettomasti. Viimeksi tuli esille kansanedustaja Jani Toivolan saama perusteeton tuki vuoden 2016 huhtikuusta alkaen.

Toivola on saanut antamillaan väärillä tiedoilla perusteetonta lisäosaa siis peräti 30 kuukautta. Eli rahaksi muutettuna 30 x 329 euroa = 9 870 euroa. Summa tulisi periä takaisin Toivolalta, koska se on maksettu väärän ilmoituksen perusteella. Sama koskee myös saunoissa asuvia, vanhempiensa ja sukulaistensa asunnoissa nimellisellä vuokralla lähes ilmaiseksi asuvia sekä muita virheellisen ilmoituksen antajia.

Jos tavallinen kansalainen onnistuisi huijaamaan Kelalta asumistukea yli kaksi vuotta, kuten Toivolankin tapauksessa oli, siitä seuraisi takaisinperintä ja muita mahdollisia sanktioita. Suomalainen poliitikko valvoo itse tekemisiään, on ylimielinen ja moraaliton. Lisäksi hän tietää, ettei joudu tekemisistään vastuuseen. Jos joku asia sattuisi etenemään ihan kantelun asteelle, niin oikeuskansleri viimeistään kertoo, ettei mitään lainvastaista ole tapahtunut.

Surullisinta asiassa on se, että suomalainen poliitikko ei edes käsitä tehneensä mitään väärää. Esimerkiksi Toivolan tapauksessa hän muuttaa vain kirjansa Helsinkiin, ja asia on sillä selvä. Uskomatonta!

Yhden asian Suomen kansanedustuslaitos on jo pysyvästi menettänyt. Se on menettänyt kansalaisten kunnioituksen ja luottamuksen. Totuutta kun ei valitettavasti ole kuin yksi laatuaan.

Tapani Telenius
Tampere