Jarno Mela

Teollisuusliitto ja ammattiliitto Pro ovat ilmoittaneet ensi viikolla alkavista lakoista.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on luomassa Suomen työmarkkinoille vuosituhannen suurinta kriisiä, sanoo vasemmistoliiton kansanedustaja Jari Myllykoski. Hän vetoaa nyt Sipilään, jotta pääministeri palauttaisi työmarkkinarauhan.

– Viime kaudella opin tuntemaan pääministeri Sipilän osaavana ja vastuullisena toimijana erityisesti talousvaliokunnassa, jossa yhteistyö sujui hyvin, Myllykoski sanoo tiedotteessaan.

Myllykoski pitää käsittämättömänä, että hallitus pitää kiinni irtisanomislakiesityksestään. Myllykoski huomauttaa, että esitys on todettu työllisyysvaikutuksiltaan olemattomaksi ja perustuslain näkökulmasta ongelmalliseksi.

Muun muassa työoikeuden professori Seppo Koskinen on lytännyt hallituksen luonnoksen irtisanomislaiksi. Koskinen kuvaili Helsingin Sanomissa sen olevan ”juridisesti epäselvä, toteuttamiskelvoton ja jopa huonompi kuin hallituksen alkuperäinen ehdotus”.

– Pääministeri on jo omilla puheillaan osoittanut, että kyse ei ole irtisanomissuojasta vaan hallituksen arvovallasta. Nyt on viimeisiä hetkiä tehdä vastuullisia valintoja, Myllykoski sanoo.

ILMOITUS

Kovia otteita

Teollisuusliitto ja ammattiliitto Pro ilmoittivat perjantaina järjestävänsä ensi viikolla kolmen päivän lakon joillakin työpaikoilla.

Suomen Yrittäjät puolestaan lähti vastaiskuun ja esitti perjantaina, että työnantajat lopettavat ammattiliittojen jäsenmaksujen perinnän.

Hallitus puolestaan sai tämän viikon keskiviikkona eduskunnan luottamuksen, joka pääministeri Juha Sipilän mukaan tarkoittaa, että eduskunta haluaa hallituksen jatkavan irtisanomislain valmistelua. Se helpottaisi irtisanomista alle kymmenen hengen yrityksissä.

Lakiluonnoksessa todetaan, että työnantajilla, jotka työllistävät alle 10 työntekijää, kynnys irtisanoa työntekijän moitittavan menettelyn perusteella olisi alempi kuin irtisanottaessa työntekijöitä tätä suuremmista yrityksistä.