Lehtikuva/Kalle Parkkinen

Kiristyviä painostustoimia tulossa lisää seuraavien viikkojen aikana.

Teollisuusliitto päätti perjantaina uusista poliittisista mielenilmauksista Juha Sipilän (kesk.) porvarihallitusta ja sen suunnittelemia toimia vastaan. Liiton puutuote- ja erityisalojen sektorilla järjestetään kolmen päivän mittainen lakko. Lakot alkavat torstaina keskiyöllä.

Lakon piirissä on ensi viikolla noin 7 000 työntekijää ja yhteensä noin 90 toimipaikkaa eri yrityksistä. Lakossa on useita sahoja ja vaneritehtaita. Tarkka listaus löytyy liiton verkkosivuilta.

Teollisuusliiton hallitus päätti lisäksi, että seuraavien kolmen viikon aikana jatketaan kiristyviä painostustoimia. Tällöin lakkojen piiriin tulee työpaikkoja liiton muilta sektoreilta.

Liiton kolmannen vaiheen lakkojen syynä on se, että ”maan hallitus jatkaa itsepäisesti ns. irtisanomislain valmistelua, vaikka lain ei edes uskota tuovan työllisyyttä lisääviä vaikutuksia muassaan”.

Varmaa sen sijaan liiton mukaan on, että esitys olisi omiaan lisäämään epätasa-arvoa työntekijöiden keskuudessa sen mukaan, miten suuressa yrityksessä he sattuvat työskentelemään.

ILMOITUS

– Eikä tilannetta yhtään parantanut hallituksen tällä viikolla eduskunnassa järjestämä arvoton näytelmä, joka hakee vertaistaan suomalaisen edustuksellisen demokratian historiassa. On mielenkiintoista nähdä, miten pitkälle hallitus on valmis menemään miellyttääkseen pientä hurmoshenkistä yrittäjäporukkaa, jonka keskeinen tavoite on ay-liikkeen lyöminen maan rakoon, Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto sanoo.

Hän muistuttaa, että levottomuuksien estäminen työpaikoilla on edelleen hallituksen käsissä.

– Rahtunen kunnioitusta palkansaajaliikettä kohtaan, lakiesityksen pois veto ja neuvottelut puhtaalta pöydältä, ei se sen kummempaa vaadi, Aalto sanoo.

Teollisuusliitto päätti kokouksessaan myös lakkauttaa liiton kaikilla sopimusaloilla voimassa olevan ylityökiellon 26.10. kello 00.00 alkaen.

Kiky-sopimus katki

Aiemmin perjantaina Teollisuusliitto irtisanoikilpailukykysopimukseen liittyvän työajan pidennyksen työehtosopimuksissa, jotka Metalliliitto solmi syksyllä 2016.

Päätös tarkoittaa käytännössä sitä, että liiton viidellä sopimusalalla ei enää vuonna 2020 tehdä kiky-sopimuksessa määriteltyä 24 tunnin mittaista lisätyötä.

Työnantajia edustavan Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Helle pitää päätöstä valitettavana ja rankkana.

– Kilpailukykysopimuksen mukaisilla toimilla on ollut merkittävä vaikutus kilpailukykyyn ja Suomen talouskasvun vauhdittumiseen. Ilmoituksen ajoitus viittaa meneillään olevaan poliittiseen kiistaan irtisanomissuojasta, vaikka työajan pidennyksellä ei ole mitään tekemistä tuossa riidassa.

Helteen mukaan ilmoituksen ajankohta loukkaa neuvottelukulttuuria.

– Teollisuusliitto ja Teknologiateollisuus ovat nimenomaisesti sopineet, että ne arvioivat tulevana talvena työajan pidentämisen vaikutuksia alan yritysten kilpailukykyyn ja työllisyyteen ja tekevät tarvittavat johtopäätökset seuraavalla neuvottelukierroksella ensi vuonna. Asiassa on tärkeää edetä sopimuksen mukaisesti sekä tehdä työllisyyden ja kilpailukyvyn kannalta vastuullisia päätöksiä.