All Over Press/Said Yusuf Warsame

Viime sunnuntaina tuhannet ihmiset kerääntyivät Mogadishussa viettämään hiljaista hetkeä vuosi sitten lokakuun 14. päivänä tehdyn valtaisan pommi-iskun uhrien muistoksi.

Ainakin 587 ihmistä menetti henkensä ja sadat vammautuivat itsemurhaiskussa, jossa sotilasräjähteillä lastattu kuorma-auto räjäytettiin kaupungin keskustaan johtavalla päätiellä keskellä pahinta iltapäiväruuhkaa. Räjähteet oli piilotettu riisisäkkien alle.

Rakennukset tuhoutuivat satojen metrien säteellä. Alueella sijaitsi korkea toimistorakennus, poliitikkojen ja virkamiesten suosima hotelli, Somalian Punaisen Puolikuun päämaja, lukuisia kauppoja, kioskeja, pankkeja, ravintoloita ja asuinrakennuksia.

Suurin osa liikeyrityksistä joutuu maksamaan al-Shabaabille suojelurahaa.

Meillä pommi-isku Somaliassa hukkui muiden uutisten alle, vaikka kyseessä oli kuolonuhrien määrässä mitattuna kaikkien aikojen toiseksi tuhoisin yksittäinen terrori-isku koko maailmassa. Enemmän ihmisiä on kuollut vain syyskuun 11. päivän iskuissa Yhdysvalloissa vuonna 2001.

Mogadishun pommi-iskun kuolonuhrit olivat tavallisia kaupunkilaisia, jotka olivat liikenneruuhkassa matkalla kotiin tai töissä tai asioimassa lähialueen toimistoissa, kaupoissa tai kadunvarren pienissä kioskeissa.

ILMOITUS

Lukuisat perheet jäivät ilman toimeentuloa, kun työssä ollut vanhempi kuoli tai vammautui. Silti vain harvat omaiset ovat saaneet mitään korvauksia iskun aiheuttamista vahingoista.

Terroristijärjestö al-Shabaab on tehnyt Mogadishussa pienempiä iskuja säännöllisin väliajoin vuodesta 2011 asti. Kohteena ovat yleensä olleet hallituksen ja turvallisuusjoukkojen rakennukset, Afrikan unionin sotilaat tai poliitikkojen suosimat hotellit.

Lokakuun 14. päivän räjähdys oli kuitenkin aivan eri luokkaa kuin aiemmat iskut, joissa on harvoin menehtynyt kerralla yli parikymmentä ihmistä.

Al-Shabaab ei julkisesti ottanut iskua vastuulleen, ilmeisesti kuolonuhrien suuren määrän vuoksi. Kiinniotettu järjestön taistelija, joka ajoi toista pienempää räjähdelastissa ollutta autoa, kertoi kuulusteluissa, että pommi räjähti ennenaikaisesti, kun itsemurhapommittajan ajama kuorma-auto yritettiin pysäyttää tarkastuspisteellä.

Pommi-iskun varsinaisena kohteena oli Mogadishun lentokenttäalue, jossa Afrikan unionin joukoilla ja Yhdysvaltojen sotilailla on tukikohtansa. Lentokenttäalueella sijaitsevat myös useat länsimaiden edustustot ja kansainvälisten järjestöjen toimistot.

Isku oli tarkoitettu kostoksi Somalian armeijan ja Yhdysvaltojen erikoisjoukkojen aiemmin tekemälle hyökkäykselle al-Shabaabin miehittämään kylään Mogadishun ulkopuolella. Hyökkäyksessä kuoli useita sivullisia ja lapsia.

Kiinniotettu al-Shabaabin taistelija tuomittiin keväällä teloitettavaksi. Teloitus pantiin täytäntöön sunnuntaina Mogadishussa.

Viime vuoden lokakuun pommi-iskun jälkeen Mogadishun asukkaat lähtivät kaduille protestoimaan terrorismia ja pelon ilmapiiriä vastaan. Aiemmin vain harva oli uskaltautunut osoittamaan mieltään julkisesti kostoiskujen pelossa.

Useampi al-Shabaabin korkea johtaja ja sadat rivitaistelijat antautuivat hallitukselle.

Viime kuukausina turvallisuustilanne on kuitenkin heikentynyt selvästi. Viikonloppuna ainakin 20 ihmistä kuoli kahdessa itsemurhaiskussa Baidoan kaupungissa. Lokakuun alussa itsemurhapommittaja ajoi autolla italialaisten sotilaskouluttajien saattueeseen Mogadishussa. Syyskuun lopulla Al-Shabaabin raskaasti aseistetut taistelijat ottivat haltuunsa useita kyliä Baladin kaupungin lähellä, vain 30 kilometrin päässä Mogadishusta.

Järjestöä syytetään myös useista iskuista, joissa henkilöautojen alustaan on kiinnitetty räjähteitä.

Al-Shabaabin on aiemmin epäilty saavan tukea ainakin Saudi-Arabiasta, Qatarista ja Eritreasta. Järjestö on rahoittanut itseään myös puuhiilien salakuljetuksella, viime aikoina yhteistyössä Afrikan unionin kenialaisten joukkojen kanssa. Valtaamillaan alueilla Somalian maaseudulla järjestö kerää veroja maantiekuljetuksista ja kaivojen käytöstä. Paikallisia klaaneja on vaadittu toimittamaan taistelijoille kameleita ja vuohia.

Mogadishussa suurin osa liikeyrityksistä joutuu maksamaan al-Shabaabille suojelurahaa. Muutoin omistajat uhkaavat joutua salamurhan tai pommi-iskun kohteeksi.

Saksalaislehti Der Spiegelin haastatteleman entisen al-Shabaab-johtajan mukaan myös monet Somaliassa toimivat avustusjärjestöt maksavat järjestölle provision, jotta avustustyö voi jatkua.

Al-Shabaab onkin viime kädessä eräänlainen tuottoisa mafiajärjestö, jonka liiketoiminnan edellytyksenä on ylläpitää pelkoa. Järjestö on soluttautunut myös turvallisuusjoukkoihin. Iskujen tekijät ovat usein käyttäneet poliisin tai armeijan ajoneuvoja ja univormuja.

Viime aikoina Somaliassa yhä useammat ovat ehdottaneet neuvottelujen käynnistämistä al-Shabaabin johtajien kanssa väkivaltaisuuksien lopettamiseksi. Hallitusta tukevat länsimaat ovat toistaiseksi vastustaneet neuvotteluja terroristien kanssa.


Hyvä lukija!

Kiitos, että luit jutun. Tämä juttu on kirjoitettu kotiin tilattavaan lehteemme.

Jokainen tilaus vahvistaa toimituksemme resursseja kirjoittaa luotettavia uutisia ja juttuja verkkoon.

Tilaa nyt Kansan Uutiset. Edistät moniäänistä journalismia!

Tarjoushintaan kotiin kannettuna 28 €/3 kk. Sähköinen digilehti alkaen 4,90 €/ kk.