Lehtikuva/Vesa Moilanen

Teollisuusliitto irtisanoo kilpailukykysopimukseen liittyvän työajan pidennyksen työehtosopimuksissa, jotka Metalliliitto solmi syksyllä 2016.

Päätös tarkoittaa käytännössä sitä, että liiton viidellä sopimusalalla ei enää vuonna 2020 tehdä kiky-sopimuksessa määriteltyä 24 tunnin mittaista lisätyötä.

Metalliliitto ja Teknologiateollisuus sopivat kiky-sopimukseen liittyvästä 24 tunnin työajan pidennyksestä syksyllä 2016 viidellä toimialalla. Pidennys koskee vuosia 2017, 2018 ja 2019. Toisin kuin lähes kaikissa muiden alojen sopimuksissa, työajan pidennyksestä sovittiin lisäpöytäkirjalla, joka on ensimmäisen kerran irtisanottavissa päättymään 31.12.2019.

Teollisuusliitto on tänään toimittanut irtisanomisilmoitukset asianomaisille työnantajaliitoille.

Näillä Teollisuusliiton sopimusaloilla työskentelee reilut 100 000 työntekijää. Työajan pidentämistä koskeva sopimus irtisanottiin nyt teknologiateollisuudessa, auto- ja konealoilla, pelti- ja teollisuuseristysalalla, malmikaivoksissa sekä teknisessä huollossa ja kunnossa pidossa.

Nyt tehty irtisanomisilmoitus ei koske Teollisuusliiton muita sektoreita eikä sopimusaloja, sillä niissä työajan pidentämisestä on sovittu suoraan työehtosopimuksissa. Niiden osalta Teollisuusliiton tavoitteena on poistaa 24 tunnin työajan pidennys eri alojen seuraavissa työehtosopimusneuvotteluissa.

Teollisuusliiton hallituksen aamulla alkanut kokous jatkuu. Ennakkotietojen mukaan hallitus päättää uusista lakoista.