Lehtikuva/Vesa Moilanen

”Työmarkkinoiden turvattomuus Euroopassa on kasvanut ja tämä ruokkii kannatusta ääriliikkeille.”

Nollatuntisopimusten rajoittaminen EU:ssa nytkähti torstaina eteenpäin. Euroopan parlamentin työllisyysvaliokunta haluaa suitsia nollatuntisopimusten käyttöä työajan vakiintumismallin avulla. Uudistus parantaisi epävarmassa tilanteessa olevien työntekijöiden asemaa monessa EU-maassa ja saattaisi edellyttää lakimuutoksia Suomessakin.

Asiasta kertoo verkkosivuillaan FinUnions, joka on SAK:n, STTK:n akavalaisen neuvottelujärjestön YTN:n yhteinen edustusto Brysselissä.

Valiokunnan ehdotuksen mukaan työnantajien oikeus teettää työtä ilman taattuja työtunteja rajoitettaisiin kuuteen kuukauteen. Sen jälkeen työntekijöille pitäisi seuraavan kuuden kuukauden ajaksi taata vähintään 75 prosenttia ensimmäisen kuuden kuukauden aikana tehdyistä työtunneista.

Uudet keinot otettaisiin käyttöön vain niissä jäsenmaissa, joissa ei jo ole tehokkaita keinoja nollatuntisopimusten väärinkäytöksiin puuttumiseksi. Suomessa työajan vakiintumismallissa ei muodostu automaattisesti oikeutta vähimmäistunteihin, joten lakia on muutettava, jos ehdotus etenee EU:ssa.

Jos Euroopan parlamentti hyväksyy valiokunnan kannan vielä täysistunnossaan, lain lopullisesta muodosta neuvotellaan seuraavaksi parlamentin, komission ja jäsenmaiden neuvoston välillä.

ILMOITUS

FinUnionsin johtajan Aleksi Kuusiston mukaan valiokunnan ehdottama uudistus on tärkeää saada voimaan.

– Työmarkkinoiden turvattomuus Euroopassa on kasvanut ja tämä ruokkii kannatusta ääriliikkeille. Nollatuntisopimusten laajamittainen perusteeton käyttö on tästä räikeimpiä esimerkkejä. Jos yrityksillä on vakiintunutta tarvetta työvoimalle, voivat ne myös taata työntekijöilleen tietyn vähimmäismäärän työtä, Kuusisto toteaa FinUnionsin verkkosivuilla.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!