Lehtikuva/Martti Kainulainen

Journalistiliiton puheenjohtaja iloitsee käräjäoikeuden linjauksesta, jonka mukaan MV-lehden toiminnalla ei ole mitään tekemistä sananvapauden kanssa.

Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho pitää Ilja Janitskinille ja Johan Bäckmanille tänään luettujen tuomioiden sananvapauslinjausta ”äärimmäisen tärkeänä”.

– Moni vihapuhuja on yrittänyt vedota sananvapauteen, mutta tässä päätöksessä todetaan yksiselitteisesti, että tällä toiminnalla ei ole sananvapauden kanssa mitään tekemistä.

Ahon mukaan tuomio on merkittävä ennakkotapaus.

Tämä on käräjäoikeudelta vahva viesti siitä, miten ihmisistä voidaan julkisesti puhua ja miten ei.

”Tuomio on kova ja oikeudenmukainen. Tämä on käräjäoikeudelta vahva viesti siitä, miten ihmisistä voidaan julkisesti puhua ja miten ei. Tuomiossa linjataan ilahduttavan selkeästi, että tällainen ei yksinkertaisesti käy”, Aho sanoo Journalistiliiton verkkosivuilla.

Janitskin sai tuomionsa vihasivusto MV-lehden ja Uber Uutisten toiminnasta. Lehden kirjoitukset ovat sisältäneet muun muassa valheellisia tietoja, halventavia vihjauksia ja henkilöiden yksityiselämään liittyviä arkaluonteisia asioita.

ILMOITUS

Oikeus totesi, ettei kirjoitusten julkaisemisella ole ollut sananvapauden näkökulmasta mitään julkista intressiä. Toiminnan motiivina on ollut henkilöiden maineen tuhoaminen ja ammattitaidon kyseenalaistaminen. Oikeus totesi myös teoista koituneen merkittävää haittaa.

Jutussa oli kymmeniä asianomistajia, ja tuomio tuli muun muassa Hanna Huumosen törkeästä kunnianloukkauksesta. Sosiaalidemokraattisen opiskelijoiden entinen puheenjohtaja joutui kolmeksi vuodeksi MV-lehden masinoiman vainon kohteeksi.

Huumonen kirjoittaa tänään blogissaan, ettei Suomen nykyinen rikoslaki riitä suojelemaan kansalaisia systemaattiselta verkkovihalta ja vainolta.

”Liian moni on jo luopunut toivosta saada oikeutta raskaiden ja hitaiden prosessien edessä. Liian monta ihmistä on tietoisen uhkailun avulla vaiennettu. Liian moni on joutunut vaihtamaan työtä tai asuinpaikkaansa jatkuvan uhkailun takia.”

Johan Bäckmanin osalta käräjäoikeus luki hänen syykseen Ylen toimittaja Jessikka Aroon kohdistuneen törkeän kunnianloukkauksen, yllytyksen törkeään kunnianloukkaukseen sekä vainoamisen.

”Uskoni oikeusvaltioon on vahvistunut. Janitskinin ja Bäckmanin uhrit ovat saaneet kärsiä aivan kohtuuttomasta vainosta ja loukkauksista”, Hanne Aho toteaa.