Lehtikuva/Jussi Nukari

Lakiesityksen toteutumiseen on vielä matkaa.

Hallitus sai odotetusti eduskunnan luottamuksen keskiviikkona äänin 101–73. Tyhjiä ääniä annettiin 17 ja poissa oli kahdeksan kansanedustajaa. Luottamusäänestys liittyi pääministerin tiedonantoon hallituksen työllisyyspolitiikasta, millä hallitus halusi saada kiistan irtisanomislaista näyttämään ammattiyhdistysliikkeen ja eduskunnan väliseltä.

Eilen eduskunnassa käydyssä keskustelussa muistutettiin monta kertaa, että tästä ei ole kyse. Oppositiosta kuvailtiin tiedonantoa yhdeksi näytelmäksi ”Sipilän absurdissa teatterissa”, sen pelättiin myös asettavan eduskunta naurunalaiseksi.

Oppositiopuolueista kysyttiin tiistaina monta kertaa, miten hallituksen lakiesitys muuttaisi nykytilannetta.

– Täällä toisaalta vakuutetaan, että tämä ei johda pärstäkerroinirtisanomiseen, mutta toisaalta ette ole kyenneet yksilöimään, miten irtisanomiskynnys sitten todellisuudessa muuttuu. Nykylainkin mukaan henkilöperusteinen irtisanominen on mahdollista, sanoi vasemmistoliiton Hanna Sarkkinen.

Työministeri Jari Lindström yritti rauhoitella hallituksen lakiesityksen pyöriviä pelkoja. Lindströmin mukaan se ei tule johtamaan mielivaltaisuuteen työpaikoilla.

ILMOITUS

– Minä olen alusta saakka sanonut, että me olemme todella kapealla narulla tämän asian suhteen. Eli se, mikä muuttuu nykytilanteeseen, on se kysymys, mikä täällä on monta kertaa esitetty, ja olen koettanut sitä rautalangasta vääntää. Siihen vastaaminenkin on erittäin haastavaa, koska tämä naru on kapea, Lindström lausui eduskunnassa.

Työministeri myönsi, että lakiesitys on haastava perustuslaillisesti.

– Emme me koskaan voi kirjoittaa sitä niin spesifisti. Kaikki lait, varsinkin tämmöiset irtisanomiseen liittyvät ja työoikeuteen liittyvät joka tapauksessa jossain vaiheessa koeponnistetaan oikeuslaitoksessa, ja sieltä tulee sitten se lopullinen linjaus, miten tätä tulkitaan, hän sanoi.

Lakiesitys ei ole vielä saapunut eduskunnan käsittelyyn, joten sen toteutumiseen on vielä matkaa. Ongelmaksi muodostuu ainakin se, että perustuslakivaliokunnan tulee antaa siitä lausunto. Perustuslakivaliokunta on hyvin kiireinen muun muassa tiedustelulakien ja ensi vuoden budjetin kanssa. Jossain vaiheessa sote- ja maakuntauudistusesityksen pitäisi myös saapua valiokunnan pöydälle.