Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Hallitus haluaa helpottaa irtisanomista alle kymmenen hengen yrityksissä.

Hallitus ei aio perääntyä irtisanomislain valmistelusta. Se kävi selväksi tiistaina, kun eduskunnassa keskusteltiin hallituksen työllisyyspolitiikasta. Sen taustalla on kriisiytynyt työmarkkinatilanne, joka johtuu irtisanomislakiesityksestä. Se on saanut ammattiyhdistysliikkeen takajaloilleen.

Matti Vanhanen paljasti hallituksen tavoitteen keskustan ryhmäpuheenvuorossa. Vanhanen sanoi hallituksen vastaavan poliittisiin lakkoihin poliittisesti.

– Emme suinkaan odota, että liitot lopettaisivat poliittiset lakkonsa huomiseen äänestykseen. Ne itse päättävät toimistaan. Mutta huomisen jälkeen ne tietävät, että eduskunta odottaa saavansa käsiteltäväksi lakiehdotuksen eikä tätä oikeutta meiltä lakoilla viedä, Vanhanen lausui.

Sosiaalidemokraattien Eero Heinäluoma huomautti demarien ryhmäpuheenvuorossa, että eduskunnasta ei osapuolta riitaan, vaikka hallitus niin yrittää.

– Nyt hallitus pyrkii vetämään eduskunnan osapuoleksi kiistaan, jossa eduskunta ei ole osapuoli, ja hakee perustuslaissa määrätystä lainsäätämisjärjestyksestä poiketen jonkinlaista etukäteishyväksyntään lakiesitykselle, jota ei ole vielä olemassa. Tällä poliittisella teatterilla hallitus vahingoittaa paitsi omaa uskottavuuttaan, myös eduskunnan arvovaltaa, Heinäluoma sanoi.

ILMOITUS

Heinäluoma esitti hallitukselle epäluottamuslausetta. Siihen yhtyivät vasemmistoliitto ja vihreät. Perussuomalaiset teki oman epäluottamuslausesityksen.

Myös vasemmistoliiton Katja Hänninen nosti esiin, että Sipilän temppu ei lisää eduskunnan arvovaltaa. Sen sijaan se asettaa eduskunnan naurunalaiseksi, Hänninen sanoi. Hännisen puheesta tarkemmin täällä

Eduskunta keskustelee aiheesta tiistain ajan. Hallituksen luottamuksesta äänestetään keskiviikkona.