Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Eduskunta äänestää huomenna hallituksen luottamuksesta.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Katja Hänninen haukkui pääministeri Juha Sipilän (kesk.) perin pohjin, kun eduskunta keskusteli Sipilän tiedonannosta. Sipilä ilmoitti viime viikolla hakevansa eduskunnan luottamusta työllisyyspolitiikalleen, johon kuuluu esitys irtisanomisten helpottamisesta alle kymmenen hengen yrityksissä.

Hänninen vyörytti ryhmäpuheenvuorossaan hallituksen syntejä kolmen ja puolen vuoden ajalta, joita puolueen mukaan todella riittää.

– Hallituksen työllisyyspoliittinen linja on ollut koko tämän vaalikauden ajan työttömiä kurittava ja työntekijöiden oikeuksia polkeva. Työehtoja ja palkkoja on heikennetty ja sosiaaliturvaa leikattu useaan otteeseen.

”Hallituksen kovasta politiikasta ovat joutuneet maksamaan erityisesti naiset.”

Hänninen syytti hallitusta Paavo Arhinmäen tavoin tuplapetoksesta. Hänninen muistutti puheessaan, että hallitus sitoutui kilpailukykysopimuksen jälkeen luopumaan työttömyysturvan lisäleikkauksista.

– Ensin tulivat aktiivimalliksi naamioidut leikkaukset työttömille ja nyt yksittäisen etujärjestön, Suomen yrittäjien lobbaama irtisanomislaki.

ILMOITUS

Eikö mikään riitä?

Hänninen muistutti, että hallitus on jo aiemmin leikannut lomarahoja, pidentänyt palkatonta työaikaa ja koeaikaa, höllentänyt työntekijöiden takaisinottovelvoitetta ja leikannut sata päivää ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta.

– Hallituksen kovasta politiikasta ovat joutuneet maksamaan erityisesti naiset. Monilta naisvaltaisilta aloilta esimerkiksi irtisanomissuojaa koskevat määräykset puuttuvat työehtosopimuksista kokonaan, Hänninen sanoi.

Hänninen kysyikin, eikö pääministerille riitä mikään.

– Uskotteko te hallituksessa, että työntekijöiden asettaminen eriarvoiseen asemaan yrityksen koon perusteella on hyväksyttävää ja oikeudenmukaista lainsäädäntöä?

Eduskunta joutuu naurunalaiseksi

Sipilän tiedonantoa Hänninen luonnehti yhdeksi näytelmäksi ”Sipilän absurdissa teatterissa”. Pääministerin toiminta ei lisää eduskunnan arvovaltaa, vaan asettaa sen jopa naurunalaiseksi, hän sanoi.

– Pääministeri ohittaa lainsäätämisen normaalit prosessit ja haluaa sitoa eduskunnan kädet, ennen kuin se on edes nähnyt koko hallituksen esitystä. Myös pääministeri Sipilän puheet siitä, kuinka kansalaisyhteiskunta ei saisi pyrkiä vaikuttamaan eduskunnan päätöksentekoon, ovat demokratialle täysin vieraita.

Lisää luottamusta, ei epävarmuutta työpaikoille

Vasemmistoliitto katsoo, että Suomen kilpailukyky ei voi perustua jatkuvaan työehtojen heikentämiseen ja ihmisten osaamistason alasajoon.

– Työpaikoille tarvitaan lisää luottamusta ja yhteispeliä, ei epävarmuutta ja sanelua. Yritysten kasvun ja kehittymisen tärkein este tällä hetkellä ja todennäköisesti myös tulevina vuosina ei ole irtisanomisen vaikeus, vaan pula osaavasta työvoimasta, Hänninen huomautti.

Tähän ongelmaan irtisanomislaki ei tarjoa apua, se voi päinvastoin lisätä pienten yritysten rekrytointivaikeuksia.

– Irtisanomislain sijasta ensimmäisen työntekijän palkkaamista yrityksissä voitaisiin tukea vasemmiston esittämällä automaattisella palkkatuella. Pienyrittäjäohjelmassamme ja esityksissämme olemme listanneet useita keinoja yksinyrittäjien ja itsensätyöllistävien toimeentulon ja arjen helpottamiseksi.