Lehtikuva/Mohammed Huwais

Jopa 12–13 miljoonaa jemeniläistä voi olla nälkäkuoleman partaalla lähikuukausien aikana.

Jemeniä uhkaa maailman pahin nälänhätä sataan vuoteen, mikäli Saudi-Arabian johtama koalitio ei lopeta ilmahyökkäyksiään maahan.

Varoituksen esitti YK:n humanitaarista apua Jemenissä koordinoiva Lise Grande maanantaina BBC:n uutisessa.

Granden mukaan kolmen seuraavan kuukauden aikana voi jopa 12–13 miljoonaa jemeniläistä joutua nälkäkuoleman partaalle.

Ruuankuljetukset Hodeidan satamasta voivat katketa.

”Monet meistä luottivat siihen, ettei tällaista enää koskaan tapahtuisi, mutta todellisuudessa olemme juuri sen edessä Jemenissä”, Grande sanoi.

Taistelut Hodeidassa

Suurin vaara liittyy siihen, että saudikoalitio valtaa Hodeidan satamakaupungin ja katkaisee ruokakuljetukset sieltä. Hodeida on pääasiallinen reitti Jemeniin tulevalle ruoka-avulle.

ILMOITUS

Saudi-Arabia tärkeimpänä liittolaisenaan Arabiemiraatit on kolmen vuoden ajan osallistunut Jemenin sisällissotaan shiialaisia huthi-kapinallisia vastaan. Sodassa on kuollut yli 10 000 ihmistä ja miljoonat ovat joutuneet kodittomiksi.

Uhrien joukossa on paljon lapsia ja muita siviilejä.

Pelastakaa lapset -järjestön johtaja Helle Thorning-Schmidt vieraili syyskuussa Jemenissä. Hän sanoi, että iskut kouluihin ja sairaaloihin ovat lisääntyneet. Lääkärit eivät pysty hoitamaan kaikkia haavoittuneita.

Hodeidan alueella käydyissä taisteluissa on kesäkuusta lähtien kuollut satoja ja haavoittunut tuhansia ihmisiä. Yli 400 000 on joutunut lähtemään kodeistaan.

Sota, nälkä ja kolera

Maailman ruokaohjelma WFP julkisti tiistaina konfliktialueita koskevan raportin. Sen mukaan Jemenissä on nyt maailman kolmanneksi kallein ruoka käytettävissä oleviin tuloihin nähden. Edellä ovat vain Etelä-Sudan ja Nigerian koillisosa.

Sodan ja aliravitsemuksen lisäksi Jemeniä on koetellut myös kolera. Viime viikolla varoitettiin, että Hodeidan alueella on kehittymässä uusi kolera-aalto, ja myös muualla maassa tapaukset ovat jälleen nousussa.

Sanders: Loppu USA:n tuelle

Saudiarabialaisen toimittajan Jamal Khashoggin katoaminen ja oletettu murha Saudi-Arabian konsulaatissa Istanbulissa on nostanut Saudi-Arabian poikkeuksellisen kielteisen julkisuuden kohteeksi.

Yhdysvalloissa senaattori Bernie Sanders ilmoitti maanantaina, että hän ”antaa senaatille toisen mahdollisuuden” lopettaa Yhdysvaltain tuen Saudi-Arabian Jemenissä käymälle sodalle.

Sanders esitti maaliskuussa yhdessä kahden muun senaattorin kanssa päätöstä, jolla olisi lopetettu Yhdysvaltain tarjoama tiedusteluapu, saudien lentokoneiden ilmatankkaus ja muu tuki sodankäynnille Jemenissä.

Päätösesitys hävisi äänin 55–44 satapaikkaisessa senaatissa. Vastaan äänesti 45 republikaania ja 10 demokraattia.

Sanders tviittasi maanantaina esittävänsä vastaavaa päätöstä uudelleen.