Yle Kuvapalvelu

Norjalaisen Karen Wintherin ohjaama vahvasti omaelämäkerrallinen dokumentti Pakotie (Exit, 2018) edustaa mallikkaasti tilinteko-genreä. Vajaaseen tuntiin mahtuu avoimia tunnustuksia ja katumisia muidenkin kuin ohjaajan itsensä toimesta.

Winther lähti 16-vuotiaana mukaan äärioikeistolaiseen liikkeeseen. Hän oli mukana vain kaksi vuotta, joten kysymys on aika lailla nuoruuden hairahduksesta. Hieman vastaavasti näyttää käyneen muutaman muunkin dokumentissa tavattavan kohdalla.

Wintheriä innoitti lähtemään liikkeestä entinen uusnatsijohtaja Ingo Hasselbach. Hän oli 1990-luvulla näkyvästi esillä saksalaismediassa, lempinimi on paljon kertova: Berliinin Führer.

Dokumentista voi poimia kaksi tekijää ylitse muiden.

Hasselbach kertoo omasta eroprosessistaan, joka ei ollut helppo – hänen mielestään prosessi jatkuu koko elämän.

Näkemys pätee vähintään yhtä hyvin itäisestä Saksasta kotoisin olevan Manuelin (”Pistooli”) kohdalla. Näin siksi, että hän teki uusnatsipäivinään tosi ilkeitä juttuja. Niistä hän kertoo esimerkillisen avoimesti. Sovitustyötä riittää hänen kohdallaan varmasti pitkään, kuvaavasti Manuel on tänään parivuotiaan pikkutytön yksinhuoltaja.

ILMOITUS

Winther tapaa Yhdysvalloissa kaksi niinikään nuorina väkivaltaisen äärioikeiston kelkkaan lähtenyttä naista, Angelan ja Shannonin. Winther aprikoi jo ennen heidän tapaamistaan, onko asia naiselle jotenkin häpeällisempi, kuten hän itse tuntuu hieman kokevan.

Norjalaisen professorin Tore Björgon erikoisalaa on äärioikeiston tutkimus. Nyt hänen paljolti Wintherin innoittamana käynnistämänsä Exit-projekti on levinnyt moniin maihin, ja tutkimusalue käsittelee nykyisin muitakin ääri-ilmiöitä. Tässä suhteessa ranskalaisen Davidin haastatteluosuus on erittäin mielenkiintoinen. David kertoo tiestään radikaalin islamin syliin kuin myös sen, miten hän jihadisteista irtautui.

Tähän väliin tekee mieli vetää dokumentin ulkopuolelta esiin britti David Myatt (s. 1950). Hän on entinen uusnatsi, joka kääntyi muslimiksi, mutta jätti senkin keskittyäkseen oman filosofiansa kehittelyyn. Hyvin älykkääksi ja kompleksiseksi persoonaksi luonnehditun Myattin tapaus on tutustumisen arvoinen tutkit-
taessa väkivaltaisten poliittisten ääri-ilmiöiden alustaa.

Tässä mielessä Wintherin dokumentista voi poimia kaksi tekijää ylitse muiden: eri lähteistä kumpuava viha sekä taipumus mustavalkoajatteluun.

Dokumenttiprojekti: Pakotie. TV1 ma 15.10. klo 21.30, su 21.10. klo 11.55. Areena.


Hyvä lukija!

Kiitos, että luit jutun. Tämä juttu on kirjoitettu kotiin tilattavaan lehteemme.

Jokainen tilaus vahvistaa toimituksemme resursseja kirjoittaa luotettavia uutisia ja juttuja verkkoon.

Tilaa nyt Kansan Uutiset. Edistät moniäänistä journalismia!

Tarjoushintaan kotiin kannettuna 30 €/3 kk + sähköinen digilehti 3 kuukaudeksi 4,90 €.