Lehtikuva/Christof Stache

Perinteiset kansanpuolueet, kristillissosiaalinen unioni (CSU) ja sosiaalidemokraatit (SPD), kärsivät kirvelevän tappion Baijerin maapäivävaaleissa sunnuntaina. Tulos aiheuttaa väistämättä lisää vaikeuksia eripuran vaivaamalle Saksan liittohallitukselle.

Vuosikymmenet Baijeria hallinnut CSU menetti näissä vaaleissa mahtiasemansa. Se oli ennakoitavissa jo edellisvuoden liittopäivävaaleissa, joissa puolue menetti tuntuvasti kannatustaan. Tulos 37,2 prosenttia ja 85 paikkaa osavaltion maapäivillä tarkoittaa 10,5 prosenttiyksikön ja 16 parlamenttipaikan menetystä.

CSU menetti kannattajia vihreille, AfD:lle (Vaihtoehto Saksalle) ja Freie Wähler (Vapaat valitsijat) -puolueelle.

SPD:n tappio on vielä rajumpi, sillä puolue menetti yli puolet äänestäjistään vuoden 2013 osavaltiovaaleihin verrattuna. Se sai 9,7 prosentillaan 22 paikkaa, jossa on vähennystä 20 parlamenttipaikkaa. Demarit ovat menettäneet kaikille puolueille, eniten vihreille.

CSU kosiskeli äärioikeistoa, putosi omaan kuoppaansa.

Vihreät yli kaksinkertaistivat kannatuksensa. He vetosivat erityisesti nuoriin ikäluokkiin ja kaupungeissa asuviin ja ovat 17,5 prosentin äänisaaliillaan maapäivien toiseksi suurin ryhmä.

Lähinnä paikallistasolla menestynyt Freie Wähler nosti sekin kannatustaan ja ohitti SPD:n 11,6 prosentin tuloksella. Viisi vuotta sitten maapäiviltä pudonnut liberaali FDP palasi äänikynnystä hipoen maapäiville. Vasemmistopuolue Linke sen sijaan epäonnistui jälleen kerran yrityksessään ja jäi alle liittopäivävaaleissa saamansa kannatuksen.

ILMOITUS

Äärioikeiston AfD:lle tulos oli pettymys, vaikka ovi maapäiville avautuikin 10,2 prosentin ääniosuudella. Gallup-kannatuksen ja liittopäivävaalien tuloksen perusteella puolue odotti räväkkää läpimurtoa Baijerin politiikkaan.

Seehoferin ja Söderin harhaisku

CSU:n johto valitsi vaalitaktiikakseen viedä puoluetta oikealle, vetää tiukkaa linjaa maahanmuuttopolitiikassa ja omaksua siinä äärioikeiston terminologiaa. Baijerin csu:lainen pääministeri Markus Söder puhui ”turvapaikkaturismista”, ja CSU:n puheenjohtaja, liittotasavallan sisäministeri Horst Seehofer ajoi liittokansleri Angela Merkeliä (CDU) ja hänen turvapaikkapolitiikkaansa vastustaessaan liittohallituksen hajoamisen partaalle.

Politiikallaan CSU:n johto karkotti maltillisia kannattajia lähinnä vihreisiin eikä kyennyt voittamaan takaisin AfD:lle menetettyjä, vaan vuoto jatkui. Liittohallituksen sisäministerinä Seehofer jatkoi ärhentelyään muun muassa puolustaessaan pahasti epäonnistunutta sisäisen tiedustelun johtajaa Hans-Georg Maassenia aina hallituskriisin partaalle saakka.

Söder teki vaalitaistelun loppusuoralla täyskäännöksen, pyrki esiintymään valtiomiesmäisesti, teki eroa AfD:n politiikkaan ja lupasi tukun suuria uudistuksia. Kaikki tämä tuli kuitenkin kovin myöhään eikä ollut uskottavaa.

Myös Seehoferin ja Söderin vuosia jatkunut valtataistelu on syönyt puolueen uskottavuutta. Vajaa vuosi sitten se kulminoitui kompromissiin, jossa Seehofer säilytti CSU:n puheenjohtajuuden ja luovutti Baijerin pääministeriyden Söderille.

Nykytilanne vertautuu vuoteen 2008, jolloin CSU menetti enemmistönsä maapäivillä saatuaan reilun 43 prosentin kannatuksen. Tappion syynä oli eritoten kasvanut tyytymättömyys pääministeriä ja puolueen puheenjohtajaa Edmund Stoiberia ja hänen sekavaa toimintaansa kohtaan.

Stoiber erosi kaoottisissa oloissa kesken vaalikauden. Hänen seuraajakseen puheenjohtajaksi valittu Erwin Huber teki vaalitappion jälkeen tilaa uudelle puheenjohtajalle. Stoiberin aseman pääministerinä perinyt Günther Beckstein puolestaan luopui tehtävästä koota uusi hallitus Baijeriin.

Paljon rankemmasta vaalitappiosta huolimatta Horst Seehofer on jatkamassa CSU:n puheenjohtajana ja liittohallituksen sisäministerinä. Markus Söder on CSU:n puoluehallituksen päätöksellä jo tunnustelemassa uuden hallituksen pohjaa Baijeriin. Kuitenkaan ei ole mitenkään selvää, että molemmat voisivat jatkaa ikään kuin mitään ei olisi tapahtunut. Seehoferin harteille ollaankin jo ripustamassa syntipukin viittaa.

Yhä heikompi liittohallitus

Baijerin vaalitulos tuntuu myös Berliinissä. Merkelin asema liittokanslerina on monista syistä heikentynyt, myös CSU:n ja Seehoferin jatkuvan kampituksen vuoksi. Kristillisdemokraattien gallupluvut ovat alamaissa, 26–28 prosentissa, kun liittopäivävaalien sinänsä huono tulos sentään oli 32,9 prosenttia.

SPD on jatkuvissa vaikeuksissa, ja Baijerin tulos vain lisäsi kuormaa. Puolue meni erimielisenä Merkelin hallitukseen CDU:n ja CSU:n kumppaniksi. Vaikka se ei ole ollut suoranaisena osapuolena unionipuolueiden välisissä kiistoissa, jotka olivat lopettaa CDU:n ja CSU:n vuosikymmenien yhteistyön, ne ovat syöneet myös sen kannatusta.

SDP:n puheenjohtaja Andrea Nahles joutuu jatkuvasti puolustamaan hallitukseen osallistumista kentän painetta vastaan. Kannatus on gallupeissa 16–17 prosenttia, kun tappiollisissa liittopäivävaaleissa tuli 20,5 prosentin äänisaalis.

Liittohallituksen suhteen tuskin tapahtuu mitään ennen kahden viikon kuluttua pidettäviä Hessenin maapäivävaaleja. Ne eivät kuitenkaan lupaa hallituspuolueille hyvää.

Viimeisten mielipidetiedustelujen mukaan CDU ja SDP ovat menettämässä vajaat kymmenen prosenttiyksikköä vuoden 2013 vaaleihin verrattuna. Muut Hessenin maapäivillä olevat puolueet ovat lisäämässä kannatustaan, ja AfD on nousemassa alueparlamenttiin kaksinumeroisin luvuin.