Carlo Troiano/CC-BY-SA-4.0

Italian äärioikeisto käy kampanjaa menestyksekkään kotouttamismallin kehittänyttä pormestaria vastaan.

Italian äärioikeistolainen sisäministeri Matteo Salvini ilmoitti lauantaina, että kaikki maahanmuuttajat siirretään pois eteläitalialaisesta Riacen kaupungista.

Päätös on jatkoa Riacen pormestarin Domenico Lucanon toissa tiistaina tapahtuneelle pidättämiselle ja kotiarestiin asettamiselle.

Riace on niittänyt jopa kansainvälistä mainetta Lucanon 1990-luvun lopulla aloittamasta maahanmuuttajien kotouttamiskokeilusta, jossa samalla on elvytetty tämä muuttotappiosta kärsinyt pieni calabrialainen kaupunki.

Pormestari pidätettiin toissa viikolla.

Kansan Uutisten nettisivulla julkaistiin lauantaina syyskuussa tehty laaja reportaasi Riacesta.

Pormestari valittaa

Salvini perusteli maahanmuuttajien siirtämistä pois Riacesta sillä, että tukirahojen käytössä on epäselvyyksiä, maahanmuuttajat ovat olleet kaupungissa kauemmin kuin tukiohjelma sallii, ja heidän olonsa ovat epähygieeniset.

ILMOITUS

Salvinon mukaan maahanmuuttajat siirretään muihin vastaanottokeskuksiin tällä viikolla.

Lucano ilmoitti lausunnossaan lakimiestensä valittavan päätöksestä. Hän sanoi sisäministeriön pyrkivän tuhoamaan niin sanotun ”Riacen mallin”.

Calabrian aluehallinnon johtaja Mario Oliveiro sanoi sisäministeriön päätöstä absurdiksi ja epäoikeudenmukaiseksi. ”Toivon, ettei tarkoituksena ole pysäyttää vastaanottomalli, joka on ollut äärimmäisen positiivinen, arvostettu ja kansainvälisesti tunnustettu”, Oliveiro sanoi tiedotusvälineille.

Salvinin sodanjulistus

Salvini aloitti kampanjan Lucanoa vastaan pian tultuaan kesäkuussa sisäministeriksi. Salvini sanoi tuolloin Lucanon olevan ”nollan arvoinen”.

Kun Lucano toissa viikolla pidätettiin, Salvini tviittasi hallituksen ”julistaneen sodan maahanmuuttobisnekselle”. Hän kirjoitti myös: ”Saapa nähdä, mitä sanovat nyt muut hyväntekijät, jotka haluavat täyttää Italian maahanmuuttajilla”.

Lucanon pidätyksen perusteluna oli laittoman maahanmuuton edistäminen. Hänen väitetään järjestäneen ainakin yhden sopimusavioliiton oleskeluluvan saamiseksi maahanmuuttajanaiselle.

Lucanon syytetään myös järjestäneen sopimukset jätteidenkeruusta kahden yhtiön kanssa ilman tarjouskilpailua. Yhtiöt ovat kunnallisia osuustoiminnallisia yrityksiä, joiden tehtävänä on työllistää sekä maahanmuuttajia että riacelaisia.

Viisisataa karkotettavaa

Lucanon pidätyksen seurauksena Italian yleisradioyhtiö RAI hyllytti Riacen kokeilusta kertovan ohjelman.

Lucanon kannattajat ovat järjestäneet mielenosoituksia pormestarin ja Riacen mallin puolesta. Kannattajat pitävät Lucanoa vastaan esitettyjä syytöksiä tekaistuina.

Lucanon pidätyksen yhteydessä tutkintatuomari hylkäsi häntä vastaan esitetyt vakavimmat syytteet kavalluksesta ja petoksesta.

Sisäministeriö jäädytti rahoituksensa Riacen kokeilulle jo vuonna 2016.

Kokeilun aikana tuhannet pakolaiset ja siirtolaiset ovat kulkeneet Riacen kautta. Tällä hetkellä kaupungin 2 300 asukkaasta viitisensataa on maahanmuuttajia.