Vasemmistoliiton piirijärjestöt nimesivät viikonvaihteessa uusia ehdokkaita ensi kevään eduskuntavaaleihin. Samalla puolustettiin lakko-oikeutta ja vaadittiin kaivoslain uusimista.

Satakunnan Vasemmistoliitto tavoittelee hyvän gallupkannatuksen rohkaisemana kahta kansanedustajaa.

– Tällä listalla on hyvä lähteä vaaleihin voittamaan, kaksi edustajapaikkaa on täysin realistinen tavoite, sanoi piirin puheenjohtaja ja mandaattinsa vuodelle 2019 uusinut Petri Salminen.

Paikallisten asioiden lisäksi Nakkilassa pidetyssä piirikokouksessa puhuttiin valtakunnanpolitiikkaa. Kansanedustaja Jari Myllykoski sanoi hallituksen haluavan tuoda irtisanomissuojaa heikentävän esityksen eduskuntaan.

– On selvää ettei vasemmisto voi tämän edessä taipua. Työssäkäyvät eivät voi olla toisiinsa nähden eriarvoisessa asemassa.

– Sipilän päätös tehdä tästä tiedonanto ja ampua hallituksen kansanedustajien rivit suoraksi ei ay-liikettä pelota. Nyt mitataan kenen kantti kestää. Harmillista että tämä hallitus haluaa järkyttää työmarkkinarauhaa. Varsinkin tilanteessa, jossa on nyt syntynyt uusia työpaikkoja.

ILMOITUS

Piirikokous ottikin kantaa lakko-oikeuden puolesta: se on ihmisoikeus ja osa toimivaa demokratiaa.

Satakunnassa valittiin tässä vaiheessa kymmenen ehdokasta eduskuntavaaleihin. He ovat sairaanhoitaja Harri Hursti Ulvilasta, graafinen suunnittelija Jaakko Jäntti Porista, tiedottaja, eläkeläinen Jaana Karmala-Vanamo Kankaanpäästä, lähihoitaja Jelena Kiilholma Porista, kansanedustaja Jari Myllykoski Nakkilasta, sairaanhoitaja, eläkeläinen Tarja Pitkänen Kokemäeltä, putkiasentaja Miika Rantanen Raumalta, työsuojeluvaltuutettu Petri Salminen Eurasta, yrittäjä Milka Tommila Porista ja aluetoimitsija Erno Välimäki Porista.

Piirihallitus nimeää loput ehdokkaat marraskuun loppuun mennessä.

Kaakkois-Suomessa viisi uutta

Kaakkois-Suomen Vasemmistoliiton piirihallitus asetti viisi uutta kansanedustajaehdokasta vaalipiiriin. Ehdokkaiksi valittiin Joona Mielonen, apulaisohjaaja, elokuvatyöntekijä, Kotka, Timo Mykrä, konduktööri, Imatra, Arja Tauria-Huttunen, työvalmentaja, Kotka, Petri Pekkola, työterveyslääkäri, Kotka ja Suvi Silvala, yrittäjä, Kotka.

Vasemmistoliitto on asettanut Kaakkois-Suomesta kaikkiaan 12 ehdokasta. Vasemmistoliitto asettaa vaalipiiriin täyden listan, 16 tai 17 ehdokasta ja tavoittelee vaalipiiristä vaalivoittoa ja kansanedustajapaikkaa.

Aiemmin asetetut ehdokkaat ovat: Antti Astikainen, ohjelmistokehittäjä. Savonlinna, Mika Byman lähihoitaja, pääluottamusmies, Kouvola, Atte Kilpinen, koneenkäyttäjä, pääluottamusmies, Mikkeli, Piia Kleimola, teatteriohjaaja, yrittäjä, Kouvola, Sini Al-Musawi, yhteisöpedagogi, Helsinki, Heidi Vättö, maalari, Lappeenranta ja Markus Åkerlund, asentaja, Pieksämäki.

”Heinäveden kaivoshankkeessa liikaa riskejä”

Kannanotossaan Kaakkois-Suomen Vasemmistoliitto vaati uudistamaan Suomen vuonna 2011 säädetyn kaivoslain vastaamaan yhteiskunnan nykyisiä arvoja. Kaivoslainsäädäntö on monin paikoin vanhentunutta eikä vastaa ihmisten oikeuskäsitystä.

Kaakkois-Suomessa asian tekee ajankohtaiseksi nyt se, että kaivosyhtiö, Beowulf Mining suunnittelee kaivosta Heinävedelle, lähelle Kermajärveä. Kermajärvi on puhdas ja kirkasvetinen, siksi se on herkkä ulkoisille muutoksille. Suunniteltu avolouhos-kaivos uhkaa Heinäveden reittiä ja koko luonnonkaunista Saimaata.

Tämänhetkinen kaivoslainsäädäntö korostaa kaivosyhtiöiden oikeuksia, jotka menevät paikallisten ihmisten ja luonnon oikeuksien edelle. Tämän seurauksena syntyy usein tilanteita, joissa ei välttämättä ehditä arvioimaan, millaisia vaikutuksia kaivostoiminnalla on jo olemassa oleviin paikallisiin elinkeinoihin tai mitä seurauksia syntyy ympäristölle.

– Vanhentunutta kaivoslakia on tarkasteltava uudestaan ja paikallisten asukkaiden vaikutusmahdollisuuksia on lisättävä. Varausmenettely pitää saada luvanvaraiseksi, toteaa piirin puheenjohtaja Arja Tauria-Huttunen.

Kaakkois-Suomen Vasemmistoliiton mielestä Beowulf Miningin Heinäveden kaivoshankkeessa on liikaa riskitekijöitä sen avaamiseen. Ulkomaisten kaivosyhtiöiden aktiivisen verosuunnittelun takia kaivoksen verotulo-odotukset eivät toteudu. Kaivos vaikuttaa myös erityisen negatiivisesti alueen matkailuelinkeinoon.

Pohjanmaalla puolet listasta koossa

Pohjanmaan Vasemmiston piirihallitus nimesi Kurikassa tässä vaiheessa kahdeksan ehdokasta, eli puolet täydestä listasta.

Pohjanmaan Vasemmiston julkistamat ehdokkaat ovat rakennusinsinööri Anneli Lehto, ja sosionomi Aino Akinyemi, Vaasasta, kulttuurityöntekijä Lisen Sundqvist, Pietarsaaresta, sosionomiopiskelija Noora Knaapila, ja opiskelija Markus Ojala, Seinäjoelta, lakimies Jorma Tolonen, Evijärveltä sekä nuoriso-ohjaaja Roy Pietilä, ja liittoasiakkuuspäällikkö Kauko Niemi, Kokkolasta.

Vasemmiston ehdokaslista täydentyy piirikokoukseen 25.11. mennessä.