Taneli Hämäläinen

Tällä viikolla eduskunnan kuulumiset kertoo Hanna Sarkkinen.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Hanna Sarkkinen, mikä oli eduskunnan tärkein asia tällä viikolla?

Kansaneläkeindeksien leikkaus. Vaikka nyt ollaan suhdannehuipulla, edelleenkään ei löydy rahaa indeksikorotuksiin. Se tarkoittaa, että leikataan pienituloisten perusturvaa. Indeksi on tarkoitettu nimenomaan pitämään sosiaaliturva ajan tasalla suhteessa elinkustannusten nousuun.

Indeksileikkausten koko on 300 miljoonaa, ja nyt hallitus ylpeilee 30 miljoonan euron lisäpanostuksesta tiettyihin vähimmäisetuuksiin. Ne ovat tietenkin hyviä, mutta ne ovat kymmenesosa siitä, mitä pienituloisilta on yleisesti ottaen leikattu.

”Nämä leikkaukset ovat erittäin epäoikeudenmukaisia.”

Kun suhteutetaan vielä tällä vaalikaudella tehtyihin veronkevennyksiin, jotka painottuvat hyvätuloisiin, nämä leikkaukset ovat erittäin epäoikeudenmukaisia.

Entä mikä oli kuohuttavin asia?

ILMOITUS

Kuohuttavin on varmaankin työmarkkinatilanne. Tässä on paljon mielenkiintoisia asioita, viimeisimpänä Sipilän hallituksen luottamusäänestys tästä irtisanomislaista.

Se on kummallista, koska eduskunnalta haetaan valtakirjaa, vaikka itse esitystä ei vielä ole. Ei ole vielä selvää, mitä hallitus tulee esittämään.

Hallitukselle pitäisi antaa avoin valtakirja. Oppositiolle äänestys on helppo, koska meillä ei luottamusta hallitukselle ole.

Mutta on aika härski temppu omia kohtaan pakottaa heidät antamaan avoin valtakirja esitykseen, jota ei ole vielä tuotu eduskuntaan. Tilanne on kyllä ihmeellinen.

On ihmeellistä, miten hallitus on valmis ajamaan työmarkkinasuhteet solmuun mittakaavaltaan ei niin suuresta asiasta. Periaatteen tasolla tämä on iso asia.

Työntekijän näkökulmasta on täysin ymmärrettävää, että on lähdetty työtaistelutoimenpiteiden tielle. Tämä on tuplapetos, koska kilpailukykysopimuksen yhteydessä työmarkkinajärjestöille luvattiin, että enää ei leikata työttömyysturvaa. Ensin tuli aktiivimalli, ja nyt tulee irtisanomislaki.

Minkä parissa olet itse eniten työskennellyt?

Olen tehnyt puolueelle ilmasto-ohjelmaa. Se on ollut tämän viikon iso juttu.

Mikä oli vasemmistoliitolle viikon tärkein asia?

Se oli ilmastokysymys ja tällä viikolla julkaistu ilmastonmuutosraportti. Ilmasto on meille yksi kärkiasia, jolla me menemme seuraaviin eduskuntavaaleihin.

Mikä asia jäi tiedotusvälineiltä huomaamatta?

Hallituksen tekemät indeksileikkaukset eivät näkyneet niin paljon kuin niiden olisi pitänyt näkyä. Siitä kirjoitettiin todella vähän.

Se oli iso keskustelu täällä ja yksi tämän viikon isoimmista asioista. Se jäi pimentoon.

Ylipäätään tuntuu, että perusturvaleikkaukset jäävät pimentoon. Tuntuvatko ne epäkonkreettisilta, kun puhutaan asioista kuten indeksikorotus.

Meille yhteiskunnan hyväosaisille ei tunnu miltään, jos jotain etuutta ei koroteta vaikka kahdeksalla eurolla, mutta vähävaraisille se on iso asia.

Sarjan aiemmat osat löydät täältä