Jarno Mela

”Edes lamavuosina ei kajottu indeksiin.”

Eläkkeiden ja muiden etuuksien indeksileikkaukset nousivat esiin myös eduskunnan kyselytunnilla vasemmistoliiton Aino-Kaisa Pekosen toimesta. Hallitus esittää indeksijäädytysten jatkamista myös ensi vuonna.

– Tällä hallituskaudella te olette vaikeuttaneet pienituloisten suomalaisten toimeentuloa tavalla, jota yksikään hallitus ei ole tehnyt ennen teitä. Ei edes 90-luvun lamavuosina indeksiin kajottu tällä tavoin. Arvoisa ministeri, kysynkin teiltä: mikä oikeuttaa teidät leikkaamaan ihmisten perusturvasta, vaikka talous- ja työllisyystilanne on aivan toinen kuin silloin, kun te aloititte tämän kauden ministerinä?

Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (sin.) vastasi samalla tavalla kuin edellisen päivän eläkekeskustelussakin: se on kehyspäätöksessä sovittu asia ja muun muassa takuueläke nousee.

Pekonen vastasi ministerin tekevän suuren numeron takuueläkkeen ja sairauspäivärahan minimien korotuksesta.

– Nämä ovat kyllä hyviä uudistuksia, mutta suuruudeltaan ne ovat kuitenkin vain kymmenesosa teidän indeksileikkauksistanne – kymmenesosa, hän jatkoi.

ILMOITUS

– Ensin otatte 300 miljoonaa, sitten annatte takaisin 30 miljoonaa ja paukuttelette täällä henkseleitänne. Näin Vanhustenviikolla on syytä huomauttaa, että te olette vieneet kansaneläkkeestä 25 euroa kuukaudessa.

– Teidän oma selvityksenne kertoo, että aiemmat budjettinne ovat kasvattaneet vanhuusköyhyyttä lähemmäs 20 000 ihmisellä, ja tätä isoa kuvaa eivät kyllä enää mitkään pienet toimet korjaa.

Kysymykseen korjaustoimista Mattila vastasi, että vanhuspalvelut ovat kokonaisuus, ja perusturva koostuu myös peruspalveluista etuusjärjestelmän lisäksi.