Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Lähivuodet ovat luultavasti tärkein ajanjakso koko ihmiskunnan historiassa, arvioi YK:n alaisen ilmastopaneelin IPCC:n puheenjohtajistoon kuuluva Debra Roberts maanantaina.

IPCC:n uuden raportin viesti on rankka, mutta ei toivoton. llmaston lämpeneminen voidaan yhä rajata 1,5 asteeseen esiteolliseen aikaan verrattuna. Aikaa ei kuitenkaan ole paljon ja tavoitteen saavuttaminen vaatii aivan toisenlaista kunnianhimoa kuin mihin tähän mennessä on pystytty.

Vaihtoehtoa ei kuitenkaan ole. 1,5 asteenkin lämpenemisestä aiheutuu suuria vahinkoja. Sen yli mentäessä edessä on katastrofi, jollaista ihmiskunta ei ole ennen kokenut.

Kaikki tietävät tämän, mutta tosiasioita ei ole vieläkään haluttu tunnustaa. Pariisin ilmastosopimuksessa tavoitteeksi asetettiin maapallon keskilämpötilan nousun rajoittaminen alle kahden asteen ja pyrkimys 1,5 asteeseen esiteolliseen aikaan verrattuna vuoteen 2100 mennessä. Todellisuudessa maailman maiden tähän mennessä antamat päästölupaukset tarkoittavat sitä, että maapallo lämpenisi yli kolme astetta.

Maailman maat ovat siis ”sitoutuneet” toimiin, joilla suuri osa maapallosta muuttuu elinkelvottomaksi merenpinnan nousun, kuumuuden ja kuivuuden takia. Ruoka- ja vesihuolto eivät noissa oloissa enää toimisi.

ILMOITUS

Maanantaina Suomi oli täynnä hyvin huolissaan olevia poliitikkoja. Kaikki olivat sitä mieltä, että jotain on tehtävä – ainakin sitten joskus. Ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen mukaan juuri nyt ei voi tehdä mitään enempää. Suomi pyrkii hiilineutraaliksi vasta vuonna 2045. Päästövähennysten tavoite on, ettei aiemmin turvallisena pidetty, mutta nyt katastrofaaliseksi osoitettu kahden asteen lämpeneminen ylity.

Eniten asiantuntijoitakin raportissa järkytti se, miten suuri ero 1,5 asteen lämpenemisellä on kahteen asteeseen verrattuna. Siksi hallituksen kunnianhimottomuuteen ei ole varaa – eikä ole varaa jäädä odottamaan puolen vuoden kuluttua pidettäviä eduskuntavaaleja, että linja muuttuu.

IPCC:n raportti on suunnattu ennen kaikkea poliittisille päättäjille, jotta he toimisivat. Suomessa tilannetta kauhistelevilla pääministeri Juha Sipilällä ja valtiovarainministeri Petteri Orpolla on kaikki valta lakkauttaa edes ympäristölle haitalliset verotuet heti ensi vuoden alussa.

Viimeistään nyt on selvää, että ensi vuoden vaalien on oltava ilmastovaalit. Perussuomalaiset ovat onnistuneet ohjaamaan ensimmäiset vaalikeskustelut maahanmuuton kuviteltuihin uhkiin. Oikeasti on puhuttava oikeista uhkista.

kai.hirvasnoro@kansanuutiset.fi


Hyvä lukija!

Kiitos, että luit jutun. Tämä juttu on kirjoitettu kotiin tilattavaan lehteemme.

Jokainen tilaus vahvistaa toimituksemme resursseja kirjoittaa luotettavia uutisia ja juttuja verkkoon.

Tilaa nyt Kansan Uutiset. Edistät moniäänistä journalismia!

Tarjoushintaan kotiin kannettuna 20 €/2 kk. Sähköinen digilehti alkaen 4,90 €/ kk.