Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Hallituksen luottamuksesta äänestetään ensi viikolla.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) haluaa niin sanotusti ampua hallituksen rivit suoriksi. Sipilä aikoo tehdä pääministerin tiedonannon hallituksen työllisyyspolitiikasta. Tiedonanto päättyy eduskunnan äänestykseen hallituksen luottamuksesta.

Vaikka Sipilä sanoi tiedonannon koskevan hallituksen työllisyyspolitiikkaa yleisesti, on se selvästi sidottu hallituksen irtisanomislakiesitykseen. Siinä aiotaan helpottaa irtisanomista alle kymmenen henkeä työllistävissä yrityksissä. Esitys on suututtanut ay-liikkeen, joka on järjestänyt useita poliittisia lakkoja sitä vastaan.

– Se (tiedonanto) kuvastaa sitä, että hallituksen sisällä on nyt kova paniikki päällä. Kritiikkiä on alkanut kuulua myös hallituspuolueiden riveistä. He ovat huolissaan siitä, miten esitys vaikuttaa demarien kannatukseen ja vastaavasti hallituksen kannatukseen, kommentoi vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson.

”Kritiikkiä on alkanut kuulua myös hallituspuolueiden riveistä.”

Sipilän päätöstä Andersson kuvailee pääministerille tyypilliseksi.

– Hän tekee ”kova kovaa vastaan” -linjauksen, jonka idea on pakottaa rivit suoriksi hallituksen sisällä. Hän yrittää luoda asetelmaa, että ay-liike jollain tavalla olisi käymässä eduskunnan kimppuun. Sitä ammattiyhdistysliike ei tietenkään ole tekemässä.

ILMOITUS

– Ei sellaista maata, jossa on järjestäytynyt ay-liike, ole olemassa, missä ay-liike ei reagoisi, jos hallitus yrittää tuoda esitystä, jolla kertaheitolla heikennetään satojentuhansien työntekijöiden työsuhdeturvaa.

Sipilän strategia

Sipilän ideana on saada ay-liikkeen protestointi käännettyä juuri eduskuntaa vastaan. Jos ja kun hallitus saa äänestyksessä luottamuksen, näyttäisi protestin jatkaminen kapinalta eduskunnan enemmistöä vastaan.

– Haemme eduskunnan linjausta hallituksen linjan jatkuvuudelle. Protestointi hallituksen linjaa vastaan on ollut se perinne, mutta eduskunnan linjauksia vastaan on vähemmän protestoitu, Sipilä lausui eduskunnassa pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

Hallitus on viime päivinä näyttänyt, että se pitää tiukasti kiinni irtisanomislakiesityksestä. Eilen eduskunnassa järjestettiin taustatilaisuus esityksestä. Siellä sitä puolustivat työministeri Jari Lindström (sin.), elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) ja sisäministeri Kai Mykkänen (kok.).

Sipilä antaa tiedonantonsa ensi viikon tiistaina. Hallituksen luottamuksesta äänestetään keskiviikkona.