Liikenneturva

Liukkaat kelit yleistyvät syksyn myötä. Lokakuusta helmikuuhun sattuu eniten työmatkatapaturmia.

Miten liukkaan kelin onnettomuuksia voidaan ehkäistä parhaiten, Liikenneturvan yhteispäällikkö Eini Karvonen?

– Varautumalla, seuraamalla säätiedotuksia ja muistamalla, että kesän jälkeen tulee syksy. Etenkin päättynyt lämmin kesä ja aurinkoiset päivät saavat luulemaan, että lämmin ja hyvä keli jatkuu. On hyvä katsoa seuraavan päivän kelejä ja yöpakkasia, sillä aamuliukkaus on arvaamaton.

Milloin autoilijan kannattaa vaihtaa talvirenkaat autoonsa?

– Suomi on pitkä maa ja sääolot vaihtelevat. Tänä syksynä on ollut lunta jo Kuopion korkeudella. Keli voi muuttua yllättäen. Autoilijan pitää myös ajatella, mihin päin Suomea on matkaamassa.

ILMOITUS

– Keliolosuhteiden mukaan lokakuusta eteenpäin on hyvä aika vaihtaa renkaat.

Mitkä ovat autoilijan pahimmat virheet?

– Ennakoinnin puute. Renkaiden vaihtaminen jää, säätiedotus unohdetaan katsoa eikä matkantekoon varaa riittävästi aikaa.

Mikä on tyypillisin liukkaan kelin onnettomuus?

– Liukkaalla kelillä kaatumiset, liukastumiset ja autoilla tieltä suistumiset ovat valitettavasti hyvin yleisiä.

– Yksi syy on musta jää. Aamuauringossa osa tiestä voi olla sulana, mutta kosteisiin paikkoihin on yön aikana tullut jäätä. Jos autossa on kesärenkaat ja vielä huonokuntoiset sellaiset, ollaan äkkiä vaaratilanteessa.

Mitä neuvoja annatte talvipyöräilyyn?

– Pyöränrenkaiden kunto on avainasemassa. Nastarenkaat ovat loistava apu turvalliseen pyöräilyyn. Valot ja heijastimet, ja kypärä päähän varalta, että jos kumminkin sattuu jotain.

Miten jalankulkija voi varautua liukkauksiin?

– Kannattaa tarkistaa kengän pohjakuviointi ja -materiaali. Kun kengän pohjamateriaali on kova, se ei välttämättä pidä liukkailla, vaikka olisi hyvä lumella.

– Kaatumisia tulee, kun lähdetään liikkeelle kesäkengillä. Ne ovat tosi petolliset, koska niiden pohja ei ole tarkoitettu liukkaille keleille. Meidän naisten kannattaa miettiä, ovatko korkokengät välttämättömät vai olivatko kävelykengät paremmat. Mitä enemmän jalkineessa on pohjapinta-alaa sen paremmin ne pitävät.

Millainen merkitys heijastimella on?

– Heijastin liittyy kaikkeen liikkumiseen. Liukkailla ennakointi on tärkeää ja liikkujan näkee helpommin, jos heijastavia pintoja on riittävästi. Heijastin luo turvallisuutta, valoa. Aikuisella jalankulkijalla heijastimen paras paikka on noin polven korkeudella, koska auton ajovalot osuvat siihen. Heijastinlangasta neulotut asusteet ovat hyvä lisä, mutta ne näkyvät vain läheltä. Niiden rinnalla pitää olla standardoituja heijastimia, jotka näkyvät riittävän kauas.