Yle Kuvapalvelu

Kolmeosaisessa BBC:n tiededokumentissa Ruoan anatomia (Food – Delicious Science, 2017) paneudutaan monipuolisesti ruokaan. Aloitusjakson otsake Olet mitä syöt saa täsmennystä skotlantilaiselta karjankasvattajalta: ”Olet, mitä karjasi on syönyt”.

Dokumentin johdannossa luvataan huimaa kulinaaris-tieteellistä seikkailua. Ensimmäisen jakson perusteella lupaus täyttyy.

Ensin perehdytään ravintoaineisiin, joita ilman emme voi elää. Iso kysymys on, miten saada kaikkea (hiilihydraatit, rasvat, proteiinit, vitamiinit, kivennäisaineet) tasapainoisesti ja miksi ne ovat niin tärkeitä.

Avainsana on luonnonmukaisuus.

Matka alkaa Filippiineiltä, josta lennetään Yhdysvaltain länsirannikolle, sieltä Meksikoon ja edelleen Skotlannin ylämaille. Pääteasema sijaitsee Bulgarian vuoristoseudulla.

Kussakin kohteessa paneudutaan tiettyyn elintarvikkeeseen, sen sisältämiin ravintoaineisiin ja ylipäänsä ominaislaatuun. Näin omat luvut saavat riisi, vehnä, kananmuna, maissi, liha ja maito. Avainsana ravintoketjussa on luonnonmukaisuus.

ILMOITUS

Faktaa tulee paljon ja katsojaystävällisesti selkokielellä esitettynä. Jopa monituhatkertaiset mikroskooppisuurennokset sekä nopeutukset (taikinan ihme!) tuovat silmiemme eteen sellaista, mitä muuten emme näkisi. Vaihtuvat miljööt ja ruokakulttuurit takaavat luontevan elävyyden ja viihdyttävyyden.

Värikkäintä menoa on luvassa kananmunan tiimoilta. Meksikolaisten kerrotaan olevan maail-man ahkerimpia munansyöjiä, ”alan” ehdottomaan kärkeen kuuluu showpainija Jose Luis Jair Soria, taiteilijanimeltään Shocker. Hän tutustuttaa sekä esiintymisiinsä areenalla että munaravintoonsa (50 kappaletta viikossa).

Kananmunan lisäksi suomalaisia kiinnostanee erityisesti vanha kunnon bulgarianjogurtti.

Prisma: Ruoan anatomia. Osa 1/3: Olet mitä syöt.. TV1 keskiviikkona 10.10. klo 19.00, lauantaina 13.10. klo 14.05, tiistaina 16.10. klo 23.45. Areena.


Hyvä lukija!

Kiitos, että luit jutun. Tämä juttu on kirjoitettu kotiin tilattavaan lehteemme.

Jokainen tilaus vahvistaa toimituksemme resursseja kirjoittaa luotettavia uutisia ja juttuja verkkoon.

Tilaa nyt Kansan Uutiset. Edistät moniäänistä journalismia!

Tarjoushintaan kotiin kannettuna 20 €/2 kk. Sähköinen digilehti alkaen 4,90 €/ kk.