Jarno Mela

Kaikki muut asiat seisovat sosiaali- ja terveysvaliokunnassa.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnassa epänormaali alkaa olla normaalia, tiivistää vasemmistoliiton kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen valiokunnan tunnelmat.

Keskiviikkona valiokunnan ensimmäinen kokous päättyi riitaan, jonka aiheena oli ministeriöstä toimitettu lisäaineisto valinnanvapauslakiesitykseen. Opposition edustajat halusivat perehtyä uuteen aineistoon, mutta siihen ei hallituspuolueiden edustajilla ole Pekosen mukaan halua.

– Näihin lisäselvityksiin pitää olla aikaa perehtyä, Pekonen sanoo.

Opposition riveissä kuumentaa myös se, että valiokunta käy parhaillaan niin sanottua yleiskeskustelua valinnanvapausesityksestä. Tässä vaiheessa kaiken pitäisi olla jo valmista, koska yleiskeskustelussa käydään läpi mietintöluonnosta.

– Kaiken piti olla valmista jo kaksi viikkoa sitten, ja nyt sitten tulee lisäselvityksiä. Ja oppositiota syytetään viivyttämisestä, Pekonen sanoo.

ILMOITUS

Alkuperäinen tavoite oli, että sosiaali- ja terveysvaliokunta olisi saanut mietinnön valmiiksi syyskuun loppuun mennessä. Ennen kuin mietintö etenee eduskunnan äänestykseen, tulee sen vielä käydä perustuslakivaliokunnan syynättävänä. Sen jälkeen sosiaali- ja terveysvaliokunta vielä viimeistelee mietinnön ennen kuin päästään äänestykseen.

Hallituspuolueet jyräsivät aiemmin tällä viikolla äänestyksessä opposition edustajat, kun valiokunta päätti laittaa kaikki muut asiat sivuun sote-uudistuksen tieltä. Tämä tarkoittaa, että mikään muu asia ei valiokunnassa tällä hetkellä etene.

– Me (oppositio) esitimme eilen, että voisimme katsoa työttömyysturvauudistusta, mutta se ei hallituspuolueille käynyt.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta on jälleen alkanut istua useita kokouksia päivässä. Aamukokousten lisäksi käytössä ovat iltakokoukset, joiden ajaksi myös täysistunnot keskeytetään.

Paljon asioita

Hallituspuolueet ovat alkaneet kiistellä myös keskenään valiokunnassa. Kokoomuksen ja keskustan välillä on kipinöinyt, kun valiokunta on käsitellyt sairaaloiden laajoja päivystyksiä.

Keskusta haluaisi Vaasan sairaalalle laajan päivystyksen, mutta se ei taas sovi kokoomukselle. Tästäkään ei ole vielä päästy sopuun.

Koko lakipaketti pitäisi saada hyväksyttyä eduskunnassa tämän vuoden puolella, jotta toukokuussa voitaisiin käydä maakuntavaalit. Tällä hetkellä näyttää aika vahvasti siltä, että maakuntavaaliehdokkuuksista haaveilleiden kannattaa vaihtaa tavoitetta.

Perustuslakivaliokunta puolestaan tulee olemaan kiireinen lähitulevaisuudessa tiedustelulakipaketin kanssa. Se etenee nyt ripeästi, kun eduskunta hyväksyi perustuslain kiireellisen muuttamisen.

Jossain vaiheessa sosiaali- ja terveysvaliokunnan pitäisi päästä käsittelemään myös kansanedustajien sopeutumiseläkkeiden lakkauttamista. Siitä eduskuntapuolueet päättivät toukokuussa, ja puhemies Paula Risikko (kok.) sanoi tuolloin, että se on kiireellinen muutos.