Lauri Hannus

Entä jos Veikkauksen tuotot laitettaisiin kehitysyhteistyöhön?

Jos rahapelituotot menisivät Suomessakin suoraan valtion budjettiin, pelaamisen suosio heikkenisi, arvioitiin rahapelien voittajia ja häviäjiä pohtineessa seminaarissa tiistaina.

Sosiaalietiikan dosentti, yliopistotutkija Janne Nikkinen kysyi, entä jos rahapelituotot ohjattaisiin kehitysyhteistyöhön ja kolmannen sektorin tarjoamia palveluja tuettaisiin verovaroin. Rahapelituotot ovat vuodessa 1,1 miljoonaa euroa ja budjettivaroin tuetun kehitysyhteistyön vajaa miljoona euroa.

Ranskassa, Italiassa, Puolassa ja Espanjassa valtion järjestämien rahapelien tuotot menevät valtion budjettiin. Lisensoitujen yksityisten peliyritysten tuotoilla rahoitetaan Itävallan, Ranskan, Saksan ja Italian budjetteja.

Suomessa Veikkauksen rahapelituotot ohjautuvat valtion ylläpitämille laitoksille ja kansalaisjärjestöille. Taloustieteen tutkija, professori Klaus Kultti sanoo, että järjestelmä ei ole läpinäkyvä, koska jakoperusteet eivät ole julkiset ja selvät.

ILMOITUS

Lisäksi järjestöt käyttävät osan saaduista tuistaan lobbaamiseen, jotta ne saisivat lisää tukia. Kultti epäili korruption tunnusten täyttyvän, sillä järjestöissä vaikuttuvat samojen puolueiden jäsenet kuin rahanjaosta päättävissä elimissä.

Mittava teollisuudenala

Suomen rahapelijärjestelmä on suhteellisen selvä verrattuna moniin Euroopan maihin. Esimerkiksi Italiassa valtiolla on monopoli joihinkin peleihin, mutta se omistaa myös osia yksityisistä pelinjärjestäjistä.

Saksassa valtiolla on monopoli lottoon, osavaltiot järjestävät osan rahapeleistä ja yksityiset toimijat ovat vastuussa raveista ja rahapeliautomaateista. Valtion lotto-monopolia perustellaan ongelmapelaamisen ehkäisyllä. Kuitenkin isoimmat ongelmat tulevat peliautomaateista.

Tutkija Michael Egerer muistutti, että Saksassa rahapelejä koskevaa lainsäädäntöä on vaikea muuttaa, sillä peliteollisuus on iso teollisuudenala. Saksassa yli miljoona ihmistä työskentelee kirkkojen hyväntekeväisyysjärjestöjen Diekonie ja Caritas leivissä, joiden toimintaa rahoitetaan rahapelituotoilla. Hän huomautti vertailun vuoksi Saksan autoteollisuuden työllistävän vajaat miljoonaa työntekijää.

Diekonien ja Caritaksen vaikutusvalta on varsin suuri, kun mukaan lasketaan järjestöjen palveluja käyttävät äänestäjät, Egerer totesi.

Rahapeleihin mainontakielto?

Italiassa laitonta ja harmaata pelitoimintaa on yritetty hillitä lisäämällä laillisia pelipaikkoja. Sen seurauksena pelaaminen on kasvanut, mutta varsinkin laittomat uhkapelit, minkä takia valtion saamat tuotot ovat pienentyneet.

Pelihaittoja ryhdyttiin vähentämään Roomassa kieltämällä pelien ja pelihallien sijoittaminen 300 metriä lähemmäksi kirkkoja ja kouluja. Ensi vuoden alusta Italiassa ollaan kieltämässä rahapelimainonta kokonaan.

Suomessa rahapelihaittojen vähentämiseksi tutkijat esittivät mm. mainoskieltoa rahapeleille ja nettipeleihin pakollista rekisteröitymistä esim. luottokortilla, jotta alaikäisten nettipelaamista voitaisiin rajoittaa.

Nettipelaaminen vie tuotot

Veikkauksen tuotot ovat pysyneet samoina vuodesta 2016. Pelaamiseen käytetty lisäraha menee ahvenanmaalaiselle ja ulkomaisille nettipelijärjestäjille.

Peliongelmaisten hoitaminen pysyy kuitenkin julkisen terveydenhuollon ja kolmannen sektorin tehtävänä. Kolmannen sektorin rahoitus heikkenee, jos Veikkauksen rahapelituotot vähenevät. Veikkauksen laki- ja hallintojohtaja Pekka Ilmivalta toivoi, että Veikkaus saisi kehittää nykyistä vapaammin nettipelejä.