Yle Kuvapalvelu

Vuonna 1992 valmistunut Il Capitano on ruotsalais-suomalais-saksalaista yhteistuotantoa ja se perustuu vapaasti tositapahtumiin.

Jan Troellin ohjaama hieno elokuva peilailee Pohjois-Ruotsissa kesällä 1988 sattunutta kolmihenkisen perheen surmaa. Tekijänä oli silloinen Juha Valjakkala, jonka tyttöystävä pysytteli sivummalla. Elokuvassa he ovat Jari ja Minna. Etenkin Antti Reini, mutta myös Maria Heiskanen ”Kapteenia” myötäilevänä hissukkana saavat roolitöihinsä aidosti vakuuttavaa särmää ja poltetta.

Useiden väliotsakkeiden rajaamissa jaksoissa saadaan tutustua Jarin ja Minnan taipaleeseen irrallisuuden ja rikoksen poluilla.

Elokuvasta löytynee yleisempää kaikupohjaa myös tähän päivään.

Käsikirjoitusta on ollut työstämässä merkittävä ruotsalaiskirjailija Per Olov Enqvist. On selvää, että syntynyt visio on enemmän tapaus Valjakkalan inspiroima kuin pilkuntarkka totuusjahti. Loput ovat niin sanotun taiteellisen vapauden tuottamaa, ja siinä myös on tämän ihailtavan näkemyksellisen elokuvan voima.

Troellin ja Enqvistin yhteistyön tuloksena on syntynyt tärkeä ja puhutteleva elokuva. Siitä löytynee yleisempää kaikupohjaa myös tähän päivään.

ILMOITUS

Päähenkilö Jarista hahmottuu vivahteikas, syvästi luonnehäiriöisen nuoren miehen muotokuva.

Lapsuuden koti- ja koulutaustat nivoutuvat kokonaisuuteen tyylikkäästi. Ulkoista olemusta myöten Jarin kaltaisen narsistisen energiapakkauksen voisi hyvin kuvitella mellastavan hyväksyttävämmissä puitteissa vaikkapa rock-starana.

Kino Suomi: Il Capitano. Teema Fem tiistaina 9.10. klo 21.55. Areena.


Hyvä lukija!

Kiitos, että luit jutun. Tämä juttu on kirjoitettu kotiin tilattavaan lehteemme.

Jokainen tilaus vahvistaa toimituksemme resursseja kirjoittaa luotettavia uutisia ja juttuja verkkoon.

Tilaa nyt Kansan Uutiset. Edistät moniäänistä journalismia!

Tarjoushintaan kotiin kannettuna 20 €/2 kk. Sähköinen digilehti alkaen 4,90 €/ kk.