Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Komissio: Italian laskelmat saattavat olla liian toiveikkaita.

Italian valtiontalouden voimakas alijäämä huolettaa Euroopan komissiota. Euroopan keskuspankki on maan suurin rahoittaja, koska se on ostanut järjestelmällisesti Italian valtion velkakirjoja.

Euroopan komissio odottaa Italialta yksityiskohtaisia lukuja siitä, miten se aikoo rakentaa seuraavien vuosien budjetin. Tällä hetkellä Italian valtionvelka on runsaat 130 prosenttia maan bruttokansantuotteeseen verrattuna. Italia on EU:n kolmanneksi suurin kansantalous.

– Huoli on siitä, että Italia esittää täysin epärealistisia lukuja tai maan kasvuodotukset ovat epärealistisella tasolla, Euroopan komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen totesi tiistaina Politiikan toimittajille.

Hän otaksuu, että komission ja Italian hallituksen edustajien väliset neuvottelut tulevat olemaan erittäin vaikeat.

– Yritämme komission puolelta saada Italian hallituksen vakuuttumaan siitä, ettei kannata ottaa riskiä. Että poliittisella ajattelemattomuudella riehaannutetaan markkinavoimat, joita ei sitten pystytä pysäyttämään, Katainen viittaa Italian valtionlainaan, jonka korot ovat nousseet huimaa vauhtia.

ILMOITUS

Talouteen luo paineita myös sijoittajien karkaaminen markkinoilta.

”Budjettisäännöt ovat samat kaikille”

Italian poliittinen ilmapiiri on eurovastainen, sillä EU-kriittiset puolueet saivat viime vaaleissa enemmistön. Seuraavissa vaaleissa saatetaan äänestää euroalueella pysymisen puolesta tai vastaan.

Italian nuorisotyöttömyys on 35 prosenttia, yleinen työttömyysaste on 11 prosenttia eikä maan talous ole päässyt jaloilleen vuoden 2008 finanssikriisin jälkeen. Pahimmissa ennusteissa Italiaa odottaa Kreikan kohtalo.

Italian pääministereistä jokainen vuorollaan on halunnut neuvotella komissiolta taloudellisia joustoja suhteessa budjettiin.

– Budjettisäännöt ovat kaikille jäsenmaille samat ja ne on tehty, jotta suojellaan italialaisia ihmisiä ylivelkaantumiselta ja sen aiheuttamilta ongelmilta, Katainen kiteyttää.

Stubb tähtää komission puheenjohtajaksi

Keskustelua on myös herättänyt ensi kevään eurovaalit, joissa täytetään monta EU:n johtopaikkaa. Alexander Stubbin (kok) vaaliohjelmaa komission puheenjohtajaksi odotetaan ensi viikolla. Ensin Stubbin on päästävä europuolueensa EPP:n kärkiehdokkaaksi. Katainen arvioi Stubbin mahdollisuuksia hyviksi, sillä Stubb on jo tunnettu EU:ssa.

Jos komission puheenjohtajan paikka ei aukea, avoinna ovat myös Eurooppa-neuvoston puheenjohtajuus, korkean edustajan pesti, Euroopan keskuspankin pääjohtajuus sekä euroryhmän puheenjohtajuus.

Kiertotaloutta tahdotaan edistää

Komissio tahtoo jatkossa edistää kiertotaloutta. Se tarkoittaa muovilajien merkintöjen yhtenäistämistä, jolloin muovin kierrätyksestä tulee helpompaa. Nyt jätemuovit enimmäkseen poltetaan tai viedään kaatopaikalle. Tavoitteena on, että muovipakkaukset voidaan kierrättää uusiksi pakkauksiksi. Tämä vähentää muovijätteen määrää, kuten myös öljyn tuontia Eurooppaan.