Lehtikuva/Kalle Parkkinen

Kolmipäiväinen, noin 8 500 työntekijää koskeva lakko on alkamassa 24. lokakuuta, jos työehtoneuvotteluissa ei sitä ennen päästä sopuun.

Palvelualojen ammattiliitto PAM antoi tänään lakkovaroituksen vartiointialalle. Toteutuessaan 3 päivän lakko alkaa 24.10. ja päättyy 26.10. Lakko koskisi koko vartiointialaa. Neuvottelut vartiointoalan työehtosopimuksesta päättyivät eilen tuloksetta.

– Palta ei ole halunnut aidosti neuvotella palkkaratkaisusta, vaan on jämähtänyt tilanteeseen, joka jättäisi alan työntekijät muita heikompaan asemaan. Tätä emme voi hyväksyä. Jouduimme siksi katkaisemaan neuvottelut ja asettamaan työtaistelu-uhan, toteaa PAMin puheenjohtaja Ann Selin.

Alaa halventava tarjous

– Meillä oli tavoitteita, joilla yritettiin parantaa työehtosopimusta. Siellä esimerkiksi vuosilomapalkka on tosi monimutkainen. Sitä yritettiin selkeyttää, mutta sekään ei käy työnantajalle. Ja lopuksi se, että palkkatarjous oli meidän mielestä alaa halventava, selvittää PAMin järjestöjohtaja Niina Koivuniemi lakkovaroituksen jättämisen syitä.

Hän jatkaa, että kenttä alkaa jo hermostua jo yli viisi kuukautta kestäneisiin tuloksettomiin neuvotteluihin.

Vartiointialalla on oltu sopimuksettomassa tilassa viime toukokuusta alkaen, kun edellinen työehtosopimuskausi päättyi 30.huhtikuuta. Siitä lähtien PAM on neuvotellut Palvelualojen työnantajat Paltan kanssa.

ILMOITUS

Erittäin pitkä sopimuskausi

– Meillä oli usko siihen, että saamme kehitettyä työehtosopimusta, ja muutamia hyviä asioita on tehtykin, mutta työnantajan palkkatarjous erittäin pitkästä sopimuskaudesta on ala-arvoinen.

Tarjous on 1,8 prosenttia 1. lokakuuta alkaen.

– Mutta se tarkoittaa, että sopimus kestäisi vuoden 2021 tammikuun loppuun saakka ja alkaisi siis vasta lokakuun alussa. Menneet viisi kuukautta menetettäisiin. Kustannusvaikutus kaikkineen on 1,3 prosenttia eli merkittävästi alle sen mitä muut palkansaajat ovat saaneet, Koivuniemi sanoo.

PAM on esittänyt neuvotteluissa myös sellaisia muutoksia työehtosopimukseen, joilla parannettaisiin työntekijöiden työssäjaksamista, selkeytettäisiin määräyksiä ja tarkennettaisiin pelisääntöjä muun muassa paikallisen sopimisen, korvaavan työn ja esimerkiksi aseenkannon suhteen.

PAMin lakkopäätös koskee koko alaa. Lakon ulkopuolelle rajataan hätätyöt sekä tehtävät, joissa lakko vaarantaisi yhteiskunnalle elintärkeitä toimintoja tai aiheuttaisi yleiselle edulle huomattavaa vahinkoa.

Vartiointialan työehtosopimuksen piirissä olevat työskentelevät muun muassa vartijoina, turvatarkastajina, vahtimestareina ja arvokuljettajina. Sopimus on yleissitova.