Lehtikuva/Ozan Kose

Jamal Khashoggin katoaminen kiristää Turkin ja Saudi-Arabian välejä, mutta on hankala myös Yhdysvalloille, koska Khashoggi on Washington Post -lehden kolumnisti.

Viime viikon tiistaina meni Jamal Khashoggi Saudi-Arabian konsulaattiin Istanbulissa. Hänen morsiamensa jäi odottamaan ulkopuolelle. Khashoggi ei koskaan palannut konsulaatista.

Turkin viranomaisten mukaan Saudi-Arabiasta oli saapunut 15-jäseninen iskuryhmä, joka surmasi ja paloitteli Khashoggin. Toisinajattelijan jäänteet kuljetettiin pois konsulaatista.

Vaikka Turkin viranomaiset eivät ole maailman luotettavin tietolähde, tosiasia joka tapauksessa on, ettei Khashoggista ole viikkoon kuulunut mitään.

Kadonneiden kohtalosta ei ole tietoa.

Khashoggi on/oli tunnettu toimittaja ja toisinajattelija, joka arvosteli Saudi-Arabian hallitusta. Hän oli amerikkalaisen Washington Postin kolumnisti, ja kirjoitti erityisesti siitä, että Saudi-Arabiassa todellista valtaa pitävän kruununprinssi Mohammed bin Salmanin uudistukset ovat vain silmänlumetta.

Khashoggi ei ole ensimmäinen Saudi-Arabian hallituksen arvostelija, joka katoaa ulkomailla.

ILMOITUS

Ainakin kolme tunnettua toisinajattelijaa on kadonnut. He kaikki ovat Saudi-Arabian kuninkaallisen perheen jäseniä – perheeseen laajassa mielessä tosin kuuluu tuhansia jäseniä.

Katoaminen Marokossa

Prinssi Turki bin Bandar kuului kuninkaallisen perheen sisäpiiriin ja vastasi sen turvallisuudesta. Sitten hän joutui katkeraan perintöriitaan ja vangittiin.

Turki vapautettiin 2012 ja hän muutti Pariisiin. Turki alkoi ladata nettiin videoita, joissa hän vaati uudistuksia Saudi-Arabiaan.

Saudi-Arabian sisäministeri houkutteli Turkia palaamaan ja vakuutti, ettei mitään tapahdu hänelle. Turki kieltäytyi, nauhoitti puhelun ja julkaisi sen internetissä.

Vuonna 2015 Turki matkusti liikeasioissa Marokkoon. Siellä hän katosi.

Kaksi kertaa kadonnut

Varsin samankaltainen on prinssi Sultan bin Turkin tapaus. Hän lähti Saudi-Arabiasta 2002 ja asettui Sveitsin Geneveen. Siellä hän tuomitsi Saudi-Arabian korruption ja ihmisoikeusrikokset.

Kesäkuussa 2003 Sultan kutsuttiin aamiaiselle Saudi-Arabian silloisen kuninkaan Fahdin pojan Abdulaziz bin Fahdin palatsiin Geneven laitamille. Sultan katosi.

Seitsemän vuotta myöhemmin Sultan ilmestyi Yhdysvaltoihin, Bostoniin. Hän kertoi päässeensä lääketieteellistä hoitoa saamaan.

Sultan nosti sveitsiläisessä oikeudessa kanteen Abdulazizia vastaan syyttäen häntä kidnappauksesta, mutta asia ei edennyt.

Sultan kertoi, että aamiaisella Genevessä Abdulaziz pyysi Sultania palaamaan Saudi-Arabiaan. Abdulaziz kieltäytyi, ja muutamaa minuuttia myöhemmin huoneeseen tuli naamioituneita miehiä, jotka laittoivat hänelle käsiraudat ja pistivät piikin kaulaan.

Sultanin kertoman mukaan hänet lennätettiin Saudi-Arabiaan, jossa hän istui vankilassa ja kotiarestissa.

Tarina ei päättynyt tähän. Vuonna 2016 Sultan hyväksyi Saudi-Arabian tarjouksen lennättää hänet Pariisista Kairoon tapaamaan isäänsä. Hän ilmeisesti arveli olevansa turvassa, koska hän sai ottaa mukaan henkivartijansa.

Kairon sijasta kone lensi Riadiin. Todistajien mukaan sotilaat raahasivat Sultanin ulos koneesta.

Katoaminen Italiassa

Kolmas tiedetty tapaus on Saud bin Saif al-Nasr, joka ei ollut kovin korkealla kuningassuvun hierarkiassa. Hän asui Italiassa ja alkoi 2014 tviittailla kielteisiä lausuntoja kuningashuoneesta.

Syksyllä 2015 Saudin tili vaikeni. Erään toisen toisinajattelijan mukaan Saud oli houkuteltu matkustamaan yksityiskoneella Milanosta Roomaan. Rooman sijasta kone olisi laskeutunut Riadiin.

Kenestäkään kolmesta edellä mainitusta ei ole varmaa tietoa. Ei ole tietoa, ovatko he hengissä tai vangittuina.

Pääministerin pakkoloma

Viime vuoden marraskuussa maailmalla kohistiin Libanonin pääministerin Saad Haririn matkasta Saudi-Arabiaan. Epäilyjen mukaan häntä pidettiin Riadissa vastoin tahtoaan. Hariri esitti Riadissa eronpyyntönsä, jonka hän kaksi kuukautta myöhemmin perui.

Hariri pääsi lopulta lähtemään ilmeisesti Ranskan presidentin Emmanuel Macronin välityksellä. Hän matkusti ensin Pariisiin Macronia tapaamaan ja palasi Beirutiin vasta lähes kolme viikkoa Saudi-Arabiaan matkustamisensa jälkeen.

Hariri on kieltäytynyt kertomasta tapahtumista mitään.