Lehtikuva/Loic Venance

EU:n pitäisi Maan ystävien mukaan nopeuttaa uusiutuvaan energiaan siirtymisvauhtia.

Euroopan Maan ystävien johtajan Jagoda Munićin mukaan IPCC:n maanantaisen ilmastoraportin viesti on se, että fossiilisten polttoaineiden aikakauden on päätyttävä.

– Jotta olisi mitään mahdollisuuksia välttää 1,5 asteen tai sitä suuremman ilmaston lämpenemisen aiheuttama kaaos, tulvat ja merenpinnan nousu, on suurimittaisesti ja nopeasti muutettava yhteiskuntiamme niin, että päästään eroon riippuvuudesta fossiilisiin polttoaineisiin, sanoo Munić järjestön tiedotteessa.

Munićin mukaan EU:n on tehtävä reilu osansa ja aloitettava siitä, että tuki fossiilisille polttoaineille lopetetaan kokonaan ja siirrytään sataprosenttisesti uusiutuviin polttoaineisiin vuoteen 2030 mennessä. Munić toteaa, että monet kunnat näyttävät jo esimerkkiä.

Eurooppa pystyisi nopeampaan toimintaan.

Maan ystävät huomauttaa, että EU on vasta harkitsemassa nettonollapäästöihin pyrkimistä vuoteen 2050 mennessä. Sen pitäisi kuitenkin toimia nopeammin, koska se on yksi päävastuullisista ilmaston lämpenemiseen ja toisaalta se pystyisi tehokkaampiin toimiin.

Paitsi että EU:n pitäisi siirtää nollatavoite vuoteen 2030, sen pitäisi Maan ystävien mielestä lopettaa kokonaan fossiilisiin polttoaineisiin liittyvän infrastruktuurin rahoittaminen ja rakentaminen. Tämä koskee myös maakaasua, joka sitoo Euroopan vielä vuosikymmeniksi fossiilisiin polttoaineisiin.

EU:n pitäisi myös lisätä investointeja uusiutuvaan energiaan ja energiansäästöön sekä siirtyä sataprosenttisesti uusiutuviin pohjautuvaan, demokraattisesti omistettuun energiajärjestelmään.