Lehtikuva/Markku Ulander

Vasemmistoliiton mielestä rikkaat eivät tarvitse enää yhtään uutta veroetua.

Kansanedustaja Paavo Arhinmäki syyttää valtiovarainministeri Petteri Orpoa harhaanjohtavista kommenteista osakesäästötiliin liittyen. Orpo on väittänyt, että valtiovarainministeriön aikaisempi arvio 160 miljoonan veromenetyksistä olisi vanhentunut.

– Valtiovarainministeri Orpo annostelee varsin luovasti totuutta, Arhinmäki sanoo.

Hän kertoo ministeriön vahvistaneen erikseen kysyttäessä vasemmistoliitolle, ettei mitään uusia laskelmia ole tehty. Budjettiriihen yhteydessä julkaistu 160 miljoonan arvio on lakiluonnoksessa vain esitetty toisella tavoin.

Vuodelle 2025 arvioidun 100 miljoonan euron menetyksen lisäksi ulkomaille maksettavien osinkojen lähdeveroja voisi jäädä pysyvästi saamatta noin 56 miljoonaa euroa.

Osakesäästötilin kautta yksityishenkilö voisi ostaa ja myydä pörssiin listatutuneiden ja listautumassa olevien yhtiöiden osakkeita. Tilin suojissa osingoista ja osakkeiden myyntivoitoista ei tarvitsisi maksaa veroa ennen kuin tuottoja nostetaan tililtä. Siihen asti sijoitukset saisivat kasvaa korkoa korolle.

ILMOITUS

Noston yhteydessä verotettavaksi pääomatuloksi katsottaisiin tuoton suhteellinen osuus tilillä olevista varoista. Tilin enimmäisalkupääoma olisi 50 000 euroa, mutta tilillä olevaa sijoitusomaisuutta saisi tuottojen myötä kasvattaa rajatta.

Osakesäästötiliä koskevat lakiluonnokset julkistettiin viime viikolla.

Arhinmäen mainitsemat 100 miljoonaa ja 56 miljoonaa euroa mainitaan suoraan luonnosten tekstissä.

”Rikkaat eivät tarvitse lisää veroetuja”

Arhinmäki kritisoi blogissaanmyös Orpon väitettä, jonka mukaan tilin avulla on mahdollista saada ”satoja tuhansia uusia osakesäästäjiä.”

Hallitus on viitannut muun muassa Ruotsiin, jossa sikäläinen, vuodesta 2012 käytössä ollut ISK-tili on noin 2,1 miljoonalla ihmisellä. Tilastojen valossa sijoittajien lukumäärä on kuitenkin Ruotsissa pysynyt ennallaan ja heidän osuutensa väestöstä jopa vähentynyt ISK-tilien lanseeraamisen jälkeen.

– Ei ole mitään syytä olettaa, että suomalaiset alkaisivat osakesäästötilien myötä yhtäkkiä joukolla pörssisijoittajiksi. Valtaosalla suomalaisista ei valitettavasti ole siihen varaa, Arhinmäki sanoo.

Vasemmistoliiton mielestä rikkaat eivät tarvitse enää yhtään uutta veroetua. Päinvastoin myös niin sanottujen vakuutuskuorten olemassa olevat verotuet tulisi poistaa.

– Varakkaita suosivien verotukia enemmän suomalaisten sijoitusmahdollisuuksia kasvattaisi se, että pieni- ja keskituloisilla jäisi jotain säästöönkin pakollisten menojen jälkeen.

Vasemmistoliitto on esittänyt pienten palkka- ja pääomatulojen verotuksen keventämistä. Tämä auttaisi kaikkia, ei vain harvoja.