Lehtikuva/David Mcnew

Greenpeacen mukaan maanantaina julkistettu IPCC:n raportti antaa toivoa ja pakottaa toimintaan.

Hallitustenvälisen ilmastopaneeli IPCC:n raportti osoittaa, millainen tehtävä ihmiskunnalla on edessään ilmastonmuutoksen rajoittamiseksi. Se antaa myös selvät ohjeet, miten se tehdään.

IPCC:n raportti 1,5 asteen tavoitteesta osoittaa, että maailmanlaajuiset ilmastopäästöt on puolitettava vuoteen 2030 mennessä ja nettopäästöt on saatava nollaan vuoteen 2050 mennessä. Ilmaston lämpenemisen odotetaan ylittävän 1,5 astetta vuosien 2030 ja 2052 välillä, mikä korostaa päästövähennysten kiireellisyyttä.

– Ehdimmekö ajoissa? Kukaan ei tiedä. Olemme matkalla kartoittamattomalle alueelle. Nyt tehtävät päätökset ovat ratkaisevia, ja meidän on tehtävä ilmastotoimista ehdoton prioriteetti, sanoo Greenpeace Internationalin ilmastopoliittinen asiantuntija Kaisa Kosonen.

Hallitusten ja yhtiöiden johtajat eivät voi piiloutua mihinkään.

– Vain silloin meillä on mahdollisuus suojella itseämme ilmastonmuutoksen tuhoisimmilta seurauksilta, jotka tieteen mukaan kiihtyvät, jos ylitämme 1,5 astetta.

Nyt on totuuden hetki

– Toivon kaikkien poliitikkojen, jotka väittävät tarvittavien ilmastotoimien olevan epärealistisia, kertovan oman realistisen suunnitelmansa hyvinvointimme turvaamiseksi 3-4 asteen lämpenemisessä. Sellaista ei ole. Tämän raportin tulee olla se totuuden hetki, joka tekee ilmastonmuutoksen torjunnasta politiikan prioriteetin, sanoo Greenpeace Nordenin Suomen maajohtaja Sini Harkki.

– Maailma on tulessa. Maailman on puolitettava ilmastopäästönsä ensi vuosikymmenellä, jotta vältämme järkyttävien maastopalojen lisääntymisen, rajut myrskyt ja ihmishenkien menetyksen. Tämä on valtava haaste, mutta se on tehtävissä. Jos emme lähde oikealle tielle, kysymys on miljoonille ihmisille – erityisesti köyhille – elämästä ja kuolemasta, sanoo Greenpeace Internationalin pääsihteeri Jennifer Morgan tiedotteessa.

– Tämä IPCC:n raportti on ainutlaatuisin ja tärkein ilmastotieteellinen raportti, joka meillä on. Hallitusten ja yhtiöiden johtajat eivät voi piiloutua mihinkään. Heidän on osoitettava ymmärtävänsä tiedettä ja ryhdyttävä sen mukaisiin toimiin. Myös meillä kaikilla on tehtävämme. Jokaisen meistä on tehtävä voitavamme suunnan muuttamiseksi ja noudatettava IPCC:n raportin antamaa suunnitelmaa.