Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

WWF varoittaa, että ilmaston lämpenemisen ylittäessä 1,5 asteen rajan seurauksena olisi lajien sukupuuttoaalto.

Hallitusten välisen ilmastopaneelin IPCC:n tuoreen raportin mukaan mahdollisuus rajata ilmaston lämpeneminen 1,5 asteeseen menetetään, mikäli valtiot eivät ryhdy pikaisiin toimiin. Yli 1,5 asteessa käyminen tarkoittaisi monien lajien pysyvää menettämistä, varoittaa ympäristöjärjestö WWF tiedotteessaan.

Tutkijoista koostuva hallitustenvälinen ilmastopaneeli IPCC kertoi tänään maanantaina, että ilmaston lämpenemisen pysäyttäminen 1,5 asteeseen ei ole mahdollista ilman poikkeuksellisen rajuja ja ripeitä toimia päästöjen vähentämiseksi. Lämpeneminen yli 1,5 asteen tarkoittaisi katastrofaalisia seurauksia luonnolle.

– Olemme jo nyt menettäneet maailman selkärankaisten määrästä lähes 60 prosenttia vuosina 1970–2012. Jos maapallon lämpenemistä ei saada rajoitettua 1,5 asteeseen, lajit katoavat yhä kiihtyvällä vauhdilla, sanoo ilmastoasiantuntija Kaarina Kolle WWF Suomesta.

Nykyisen hallituksen politiikka metsähakkuiden lisäämiseksi nakertaa Suomen hiilinieluja.

Kahden asteen lämpeneminen tarkoittaisi käytännössä tropiikin koralliriuttojen pysyvää ja laajamittaista vaurioitumista. Maapallo menettäisi lähes viidesosan hyönteisistä, kasveista 16 prosenttia ja selkärankaisista eläimistä kahdeksan prosenttia.

Päätöksillä on kiire

Suomessa saimaannorppa ja lohikalat kärsivät ilmastonmuutoksesta jo nyt, ja naali on sukupuuton partaalla.

ILMOITUS

Lisäksi arktinen merijää vähenee oleellisesti, koska lämpötilan nousu on arktisilla alueilla keskimääräistä nopeampaa. Meriveden nousu uhkaa rannikkoja nykyistä voimakkaammin ja merivesi happamoituu sadoiksi vuosiksi eteenpäin.

Pariisin ilmastosopimuksen tavoite on pitää maapallon keskilämpötilan nousu selvästi alle kahdessa asteessa ja pyrkiä rajaamaan nousu alle 1,5 asteeseen. Ilmakehä on lämmennyt jo noin asteen verran.

Lämpenemiseen voidaan vielä vaikuttaa, mutta poliittisilla päätöksillä on kiire, muistuttaa WWF. Suomen päättäjien on näytettävä poliittista selkärankaa päästöjen nopeaksi vähentämiseksi ja konkreettisiksi toimiksi luonnon puolesta.

– Nykyisen hallituksen politiikka metsähakkuiden lisäämiseksi nakertaa Suomen hiilinieluja. Se on ollut ilmastonmuutoksen torjunnan kannalta erittäin haitallista. Ensi keväänä Suomessa tarvitaan ilmastovaalit, jotta seuraava hallitus kiristää tuntuvasti päästötavoitteita ja vähentää metsähakkuita, sanoo Kolle.