Suomen hallituksen ajama lakimuutos työsuhdeturvaan toisi vakavia muutoksia huonompaan suuntaan pienillä työpaikoilla. Hyvän henkisen ilmapiirin raiskaus tuo kaikenlaisen solidaarisuuden lopullisen poiston pikkutyöpaikoille. Pahimmillaan tämä tarkoittaa entisen hyvän työkaverin mollaamista ja puukottamista selän takana.

Yksilöityvä työympäristö ajattelee vain itseään. Tämä näyttäisi olevan työnantajien toivelistalla, mutta tällaista toimintaa seuraa romahdus suurien henkisten kipujen saattelemana. Yrityksen parasta mahdollista tulosta tekeminen yhdessä hiipuu.

Yksinomaan oman navan tuijottaminen saattaa tulla äärimmäisen raskaaksi henkisellä puolella. Todelliset duunikaverit katoavat pikku hiljaa kokonaan, ja työnteosta tulee pelkkää pakkopullaa. Sosiaalinen työyhteisö rakoilee pahasti. Pahimmillaan seuraa loppuun palaminen, pitkät sairaslomat, työkyvyn osittainen tai kokonaan menettäminen.

”Kuulu liittoon!”

Pelko työpaikan menettämisestä saa sairaita piirteitä aikaiseksi, ja tämä ei ole kenenkään etu. Nykyään työnantajat voivat sanoa kenet tahansa irti joko laillisesti tai laittomasti. Tässä uudessa hallituksen laissa kaikki irtisanomiset olisivat laillisia alkuunsa pienissä yrityksissä ja seuraavaksi varmaankin kaikissa yrityksissä tai työyhteisöissä.

Pikkuyrityksissä ei ole välttämättä muotia järjestäytyä. Laittoman irtisanomisen vieminen eri oikeusasteisiin maksaa paljon, jopa kymmeniä tuhansia. Häviäjä maksaa.

Harva liittoon kuulumaton lähtee hakemaan oikeuksiaan lakiteitä pitkin sen arvokkuuden takia. Liiton jäsenille on ilmaiset juridiset palvelut. Toki jokainen tapaus tutkitaan ensin tarkasti ennen mahdollisia toimenpiteitä eri oikeusasteissa tai työtuomioistuimessa.

Saattaapa olla, että työnantajat urkkivat järjestäytymisiä yksilöiden kohdalla näistä syistä. Kuulu liittoon, se on oikeutesi!

Ilpo Haaja
Helsinki