Lehtikuva/Christoph Soeder

Pjotr Verzilov pääsi sairaalasta viime viikon keskiviikkona. Hän oli joutunut sairaalaan 11. syyskuuta. Kun Verzilov toimitettiin Moskovasta hoitoon Berliiniin, lääkärit tiedottivat, että Verzilov todennäköisesti myrkytettiin.

Pussy Riot perustettiin syksyllä 2011, ja se oli naisten anonyymi poliittinen yhtye. Verzilov oli kuitenkin tärkeä projektin taustavaikuttaja.

Verzilov organisoi tukikampanjaa kahden jäsenen, Nadežda Tolokonnikovan ja Maria Aljohinan jouduttua vankilaan Moskovan Kristus Vapahtajan katedraalissa järjestetystä performanssista vuonna 2012.

Verzilov tutki palkkasoturiyhtiöitä.

Kaksikon vapauduttua Verzilov perusti heidän kanssaan Mediazona-sivuston. Projektin oli tarkoitus uutisoida vankilajärjestelmän ongelmista, mutta siitä on kehittynyt yksi Venäjän merkittävimmistä riippumattomista uutissivustoista.

Verzilov olisi voinut pysytellä Pussy Riotin kulisseissa, mutta heinäkuussa hän osallistui ryhmän nimissä protestiin jalkapallon MM-turnauksen loppuottelussa. Aktivistit ryntäsivät kentälle, julkilausumassa vaadittiin muun muassa vapautta poliittisille vangeille, mielenosoitusten tukahduttamisen lopettamista ja internetin vapautta Venäjälle.

ILMOITUS

Sairaalasta päästyään Verzilov antoi haastattelun saksalaiselle Bild-lehdelle. Hän piti heinäkuista aktiota vähemmän todennäköisenä myrkyttämisen motiivina. Todennäköisempi syy liittyy hänen selvitystyöhönsä kolmen venäläistoimittajan, Orhan Džemalin, Aleksandr Rastorgujevin ja Kiril Radtšenkon 31. heinäkuuta Keski-Afrikan tasavallassa tapahtuneesta murhasta.

Toimittajat olivat tutkimassa Syyrian ja Itä-Ukrainan sodissa toimivan Wagner-palkkasoturiyhtiön operaatioita Afrikassa, kun heidät todennäköisesti houkuteltiin ansaan. Verzilovin oli tarkoitus lähteä mukaan matkalle, mutta hän oli toimittajien koneen lähtiessä vielä putkassa MM-loppuottelun jäljiltä. Verzilov on pyrkinyt selvittämään mitä Afrikassa tapahtui.

Viime viikon perjantaina Dožd-televisiokanava julkaisi anonyymin haastattelun upseerista, joka oli joutunut myrkytetyksi Moskovassa elokuussa. Upseeri oli sotinut Itä-Ukrainassa ja yrittänyt selvittää Wagnerin ja muiden palkkasoturiyhtiöiden tappioita siellä. Upseerin mukaan hänen oireensa olivat samankaltaisia kuin Verzilovilla, ja hän uskoi myrkyn olleen sariinia.