Ihmisoikeusaktivistia odottavat vielä kovemmat syytteet, joissa hänen väitetään kannustavan terrorismiin.

Egyptiläinen Amal Fathy tuomittiin viime lauantaina kahden vuoden ehdolliseen vankeuteen valeuutisten levittämisestä ja epäsiveellisen aineiston hallussapidosta.

Fathy jakoi toukokuussa Facebookissa videon, jossa hän kertoi kokemastaan seksuaalisesta ahdistelusta.

Egyptin turvallisuusjoukot tekivät sen jälkeen yöllisen ratsian Fathyn kotiin ja pidättivät hänet sekä hänen aviomiehensä ja kolmevuotiaan poikansa.

Mies ja poika vapautettiin myöhemmin, mutta Fathy jäi vankilaan. Ehdollisesta tuomiosta huolimatta häntä ei vapautettu, koska valmisteilla on toinen syyte terroristiseen järjestöön kuulumisesta.

Fathyn mies Mohamed Lotfy johtaa egyptiläistä ihmisoikeusjärjestöä. Fathy itse on näyttelijä ja ihmisoikeusaktivisti.

ILMOITUS

Ehdollisen vankeusrangaistuksen lisäksi Fathy sai vajaan 10 000 egyptin punnan (vajaa 500 euron) sakot.

Terrorismisyytteet

Videollaan Fathy kertoi, että häntä ahdisteltiin kaksi kertaa saman päivän aikana, ensin taksissa ja sitten pankkikonttorissa. Fathyn erityinen synti on se, että hän samalla arvosteli hallitusta naisten oikeuksien unohtamisesta.

Amal Fathy arvosteli hallitusta naisten oikeuksien unohtamisesta.

Tuomioistuimen mukaan Fathy levitti sosiaalisessa mediassa videon, jossa ”julkisesti kehotettiin hallituksen kaatamiseen”. Fathy levitti ”valeuutisia”, ”häiritsi yleistä järjestystä”, ”piti hallussaan epäsiveellistä aineistoa” ja ”käytti väärin telekommunikaatiovälineitä”.

Tulossa olevan toisen oikeudenkäynnin syytteiden mukaan Fathy kuuluu kiellettyyn ryhmään ja hän on käyttänyt nettisivuja ”markkinoimaan aatteita, joissa kehotetaan terrori-iskuihin” sekä ”levittänyt yleistä turvallisuutta ja julkista etua vaarantavia valeuutisia”.

Kielletyllä ryhmällä tarkoitetaan Huhtikuun 6. päivän nuorisoliikettä, jolla oli merkittävä osa presidentti Hosni Mubarakin vuonna 2011 kaataneiden mielenosoitusten järjestämisessä. Oikeus kielsi liikkeen vuonna 2014.

Hallituksen lupaukset

Seksuaalinen ahdistelu on Egyptissä erittäin yleistä, ja Kairoa pidetään yhtenä maailman vaarallisimmista kaupungeista naisille.

Sotilaskaappauksella valtaan noussut Abdel Fattah al-Sisi valitutti itsensä presidentiksi vaaleissa 2014. Hän sai tuolloin paljon naisten ääniä, koska hän lupasi taata naisten turvallisuuden.

Heinäkuussa libanonilainen turisti Mona el-Mazbouh tuomittiin Kairossa 8 vuoden vankeuteen vastaavan videon julkaisemisesta. Tuomio muutettiin syyskuussa ehdolliseksi ja el-Mazbouh karkotettiin maasta.

Amnesty pitää Amal Fathya mielipidevankina.

Amnestyn Pohjois-Afrikan johtajan Najia Bounaimin mukaan hallituksen arvosteleminen ei Egyptissä ole koskaan lähihistoriassa ollut yhtä vaarallista kuin nyt.

Maailma vaikenee

Yhdysvallat antaa varauksettoman tukensa al-Sisin hallitukselle. EU pidättäytyy arvostelusta, koska se haluaa Egyptiltä apua Välimeren siirtolaisten pysäyttämisessä.

Seitsemäntoista YK:n ihmisoikeusasiantuntijaa julkaisi viime perjantaina yhteisen lausunnon. Siinä arvosteltiin Egyptin hallitusta siitä, että se käyttää terrorisminvastaisia lakeja pidättääkseen ihmisoikeusaktivisteja, jotka vastustavat kidutusta ja laittomia surmia sekä puolustavat naisten oikeuksia.

Asiantuntijat tekevät töitä YK:n ihmisoikeusneuvostolle. Neuvosto lopetti perjantaina kolmeviikkoisen istuntokautensa ilman että Egyptin tilanteesta olisi sanallakaan mainittu.