Helge Nyman

– Emme halua että muillakaan on surkeasti, perustelee työtaistelutoimia Anne Nyman, jonka työpaikkaa irtisanomisturvan heikkeneminen ei uhkaa.

Sipilän hallituksen perustelut irtisanomislakiesitykseen ontuvat Palvelualojen ammattiliiton PAMin valtuutetun ja Nokian K-Citymarketin luottamushenkilön Anne Nymanin mielestä pahasti.

– Pitäisi puhua siitä, miksi pienissä firmoissa ollaan niin huonoja rekryämään. Miksi siellä ei käytetä koeaikaa hyväksi? Onko siellä pomo ikinä paikalla katsomassa, miten ihmiset pärjäävät?

Nyman ei usko, että uusi työntekijä ensin teeskentelisi puoli vuotta ja että vasta myöhemmin paljastuisikin, että työntekijä on ”hirveä lusmu ja luuseri”.

– Tämä on rekrytointiongelma. Jos työnantaja ei itse osaa valita oikeanlaista työntekijää, tehtävään pitää palkata joku ulkopuolinen, hän vinkkaa.

– Eivät ne huonot työntekijät väkisin sinne työpaikalle tule. Kyllä ne yrittäjä on ihan itse palkannut, hän lisää.

ILMOITUS

Nymanin työpaikalla astui keskiviikkona voimaan ylityökielto. Vuorokauden mittaisessa lakossa on 31 pamilaista työpaikkaa, muun muassa Fazer Food Service, ISS Palvelut, Lassila & Tikanoja, SOL Palvelut ja Securitas. Lakko koskee kaikkiaan noin tuhatta jäsentä.

Asiakaspalvelu voi kärsiä

– Meillä ylityökielto kestää 23. lokakuuta saakka. Nyt ollaan mukana ylityökiellolla, mutta tarvittaessa löytyy lisää, Nyman sanoo.

– Nyt ei tehdä yli 40 tunnin viikkoja, mikä tosin on hyvin harvinaista että niin kävisi, koska meillä on osa-aikaisuus ihan hirveä ongelma, hän lisää.

Nyman arvelee, että käytännössä työtaistelu saattaa aikaa myöten näkyä asiakaspalvelussa sitä kautta, että mahdollista lisätyöntekijätarvetta ei voida ratkaista ottamalla vuokratyöntekijöitä, koska siitä ei ole sopimusta. Lisäksi Keskon varasto on ylityökiellossa, mikä näkyy kauppojen hyllyillä Nymanin mukaan nopeasti.

– Ja sitten esimiehethän ovat kokoaikaisia. He eivät voi itse tehdä yhtään ylimääräistä, esimerkiksi korvata kassalla oloa, mikä saattaa ikävä kyllä näkyä asiakkaisiinkin päin.

Pelkkää kosmetiikkaa

Hallitus esitteli tiistaina uuden irtisanomislakiesityksensä.

Se, että hallitus vähensi heikon irtisanomissuojan piiriin kuuluvien työntekijöiden määrää, on Nymanin mielestä pelkkää kosmetiikkaa.

– Mitä se muuttaa, syrjitäänkö kahdenkymmenen vai kymmenen hengen firmoja. Ihmisten pitää olla yhdenvertaisia ja tasa-arvoisia.

Karenssia, joka henkilöperusteisesti irtisanotuille tulisi, Nyman pitää järkyttävänä, olipa se pituudeltaan sitten 90 tai 60 päivää.

– Ei meillä ole mitään kuukauden tai kahden palkkapuskuria kenelläkään. Jos laki tulisi, se tarkoittaisi, että joka ikinen juttu vietäisiin oikeuteen.

”Ei tarvi tulla enää”

Irtisanomisperusteista poistettiin luottamussuhde, ja tilalle tuli muotoilu ”työntekijän henkilöön liittyvät työntekoedellytykset”.

Nymanin mielestä muotoilu voisi käytännössä tarkoittaa ihan mitä vain.

– Tämä on paluuta vanhaan pahaan aikaan, jolloin saatettiin sanoa, että sinun ei tarvitse huomenna tulla töihin, hän sanoo ja jatkaa, että nykyaikaa on koeaika, jolloin katsotaan, soveltuuko henkilö porukkaan ja osaako työnsä.

Nyman kertoo erään yrittäjän kysyneen häneltä, että entä sitten jos joku on epärehellinen kassalla.

– Olen sanonut, että eihän se ole ongelma. Ei varkaiden pidä olla töissä kassalla. Se on työsuhteen purku välittömästi, ilman irtisanomisaikaa.

Tietyin perustein voidaan nykysäädännöllä irtisanoa ja purkaa työsuhde välittömästi. Ja niin saa ollakin, Nyman korostaa.

– Mutta tämän uuden esityksen koemme pärstäkerroinlaiksi. Jos työntekijän mielipide ei miellytä niin pihalle.

Nyman uskoo, että jos työnantaja oikeasti tarvitsee yritykseensä lisää työvoimaa, niin työntekijä palkataan täysin siitä riippumatta, mikä on irtisanomislaki ja -suoja.

– Paitsi jos lisätyövoiman tarve hoituu ilmaisilla harjoittelijoilla tai kuntoutujilla. Mutta en todellakaan usko siihen, että lakimuutos sinällään johtaisi lisätyöllistämiseen, Anne Nyman sanoo.