Nyt on saatu elävä esimerkki siitä, mitä Sipilän hallituksen määrittelemä sote-uudistuksen muutosrajoitin käytännössä tarkoittaa. Synnyinkuntani Vaalan sote-palvelut tuottaa Oulunkaaren kuntayhtymä, jonka terveyspalvelujohtajaksi on vuonna 2016 valittu Attendon entinen aluejohtaja. Kuntayhtymän johtajat varoittavat valtuustoa muutosrajoittimesta. Jos sote-menot nyt nousevat, kunnan valtionapuja leikataan tulevaisuudessa.

Kunnan keskustapäättäjät säikähtivät, ja suurin osa heistä onkin valmiita vanhustenhuollon suureen rakennemuutokseen, joka lopettaisi terveyskeskuksen vuodeosaston laitoshoidon ja pienen muistisairaiden yksikön. Kotisairaanhoitoa lisättäisiin, mikä tarkoittaa pitkien välimatkojen Vaalassa sitä, että syrjäkylillä asuvat vanhukset repäistään juuriltaan terveyskeskuksen viereen ”kotona” hoidettaviksi.

Attendo luotti siihen, että kunta maksaa sille asiakkaat.

Vaalan vasemmisto ei niellyt huonoa valmistelua, vaan järjesti hyvän yleisötilaisuuden, johon tuli paljon omaisia, lähihoitajia ja myös muiden puolueiden valtuutettuja. Esittelin sote-maakuntavalmistelun dioilla, kuinka Vaalan kunnassa hoidetaan vanhuksia jo tällä hetkellä kotona eniten koko Pohjois-Pohjanmaalla. Mukana oli myös naapurikunnan valtuutettu Carina Läntinen. Paikallislehti teki ison jutun tilaisuudesta, ja se taas nosti Oulunkaaren valmistelijat takajaloilleen.

Sote-valmistelijat eivät kirjoita mihinkään papereihin sitä, että Attendo on rakentanut Vaalaan uuden hoivakodin, joka odottaa nyt tyhjillään asukkaita. Muita palveluntuottajia ei ole.

Valmistelijat puhuvat vain palvelusetelistä, mutta eivät kerro, minkä tasoista hoitoa sillä saa tai millaisella henkilöstörakenteella Attendo tulee hoitamaan vanhuksia saattohoitoon saakka. Ilman sairaanhoitajaako? Nimittäin terveyskeskuksen laitospaikat lopetetaan siksi, ettei siellä ole lääkärin yöpäivystystä. Myös Attendo tulee turvautumaan Vaalan terveyskeskuksen lääkäreihin. Attendo luotti siihen, että kunta maksaa sille asiakkaat.

ILMOITUS

Vaalan esimerkki kertoo siitä, miten keskustalaiset virkamiehet pyörittävät valtuutettuja puutteellisin tiedoin ja valtuutetut pistetään selkä seinää vasten muutosrajoittimella. Näin keskustapuolue tyhjentää Vaalan asukkaista, sillä kuka jää sinne turvattomana asumaan vapaaehtoisesti, jos on mahdollisuus muuttaa pois. Oliko keskustan yksi vaalilause, että koko maa pidetään asuttuna?


Hyvä lukija!

Kiitos, että luit jutun. Tämä juttu on kirjoitettu kotiin tilattavaan lehteemme.

Jokainen tilaus vahvistaa toimituksemme resursseja kirjoittaa luotettavia uutisia ja juttuja verkkoon.

Tilaa nyt Kansan Uutiset. Edistät moniäänistä journalismia!

Tarjoushintaan kotiin kannettuna 30 €/3 kk + sähköinen digilehti 3 kuukaudeksi 4,90 €.