Lehtikuva/Timothy A. Clary

Iranin mukaan Lähi-idässä ydinaseita on vain Israelilla.

Iran on vastannut Israelin pääministeri Benjamin Netanjahun YK:n yleiskokouksessa esittämiin väitteisiin Iranin salaisesta hankkeesta rakentaa ydinase.

Iranin ulkoministeri Javad Zarif lähetti muutamia tunteja Netanjahun puheen jälkeen twiitin, jossa hän totesi Israelin olevan Lähi-idän valtioista ainoa, jolla on ”salainen” ydinaseohjelma. Zarif myös kehotti Netanjahua paljastamaan kansainvälisille tutkijoille Israelin oman ydinaseohjelman.

Jo aiemmin Iranin ulkoministeriön tiedottaja oli BBC:n mukaan todennut, että koko maailma nauraa Israelin esittämille teatraalisille ja tosiasioihin perustumattomille väitteille. Hänen mukaansa kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA on osoittanut toteen, että Iran on noudattanut vuonna 2015 solmimaansa ydinsopimusta, jossa maa lupasi leikata ydinohjelmaansa vastauksena kansainvälisten taloudellisten sanktioiden purkamiselle.

Iran on todennut, ettei se katso sopimuksen sitovan itseään mikäli muut sopimusmaat vetäytyvät siitä.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu sanoi YK:n kokouksessa, että Israelin tiedustelupalvelun mukaan Iran on perustanut Teheranin keskustaan salaisen ydinasevaraston. Netanjahu esitteli yleiskokoukselle myös valokuvia ja karttoja, joiden hän sanoi kuvaavan salaista varastoa. Netanjahu ei kertonut, millaisia laitteita ja materiaaleja salaisessa varastossa olisi.

Iran neuvotteli vuonna 2015 ydinsopimuksen, jossa osapuolina olivat sen lisäksi Yhdysvallat, Ranska, Saksa, Britannia, Venäjä ja Kiina. Israel kritisoi sopimusta jo tuolloin ja väitti sen vain peittelevän Iranin ydinohjelmaa.

Iran on todennut, ettei se katso sopimuksen sitovan itseään mikäli muut sopimusmaat vetäytyvät siitä. Donald Trump irtisanoi Yhdysvallat sopimuksesta viime toukokuussa ja asetti Iranille uusia talouspakotteita.

Israel ei ole tiedottanut ydinaseistaan, mutta sillä oletetaan olevan noin 200 ydinasetta. Maa on säännöllisesti kieltänyt kansainväliset tarkastukset omissa laitoksissaan.