Taneli Hämäläinen

Perussuomalaisia ja kristillisiä lukuun ottamatta mielenosoituksessa puhui kansanedustaja kaikista eduskuntapuolueista.

Ainakin pari sataa ihmistä kokoontui perjantaina osoittamaan mieltään naisten oikeuksien puolesta Eduskuntatalon eteen. Vaaravyöhyke-mielenosoituksen oli kutsunut koolle Naisasialiitto unioni.

– Naisten oikeudet ja jokaisen oikeus päättää omasta kehostaan eivät ole asioita, joita pitää saada vakaumuksen ja mielipiteenvapauden nimissä vastustaa, mielenosoituskutsussa kirjoitettiin.

Mielenosoituksen taustalla on eduskunnan antama luottamus ulkoministeri Timo Soinille (sin.), jonka aborttikannanotot ovat pöyristyttäneet monia. Soini sai tunnetuin seurauksin eduskunnan luottamuksen, kun siniset teki siitä hallituskysymyksen. Sen jälkeen kokoomus ja keskusta pakottivat omat kansanedustajansa äänestämään Soinin luottamuksen puolesta.

– Oli todella hienoa, että tämä mielenosoitus järjestettiin. Se kuvastaa sitä, että on todella paljon pettymystä ja tyytymättömyyttä ihmisten ja erityisesti naisten keskuudessa tuon äänestyksen jälkeen.

– Hallitus aliarvioi sen, kuinka iso asia tämä on monelle ihmiselle, sanoi vasemmistoliiton kansanedustaja Hanna Sarkkinen. Hän piti pyynnöstä puheen mielenosoituksessa.

ILMOITUS

Sarkkinen huomautti, että Soini-äänestyksen taustalla oli iso periaatteellinen kysymys naisten oikeuksista ja Suomen linjasta naisten oikeuksiin ja aborttioikeuteen.

– Keskustelua on yritetty viedä pois asiakysymyksestä, mutta taustalla on juuri se asiakysymys, että Soini vastustaa Suomen ulkopoliittista linjaa. Ihmiset ovat nyt heränneet siihen, että nämä oikeudet vaativat jatkuvaa puolustamista, Sarkkinen sanoi.

Sarkkisen lisäksi mielenosoituksessa puhuivat vihreiden Emma Kari, sosiaalidemokraattien Tytti Tuppurainen, keskustan Hanna Kosonen, RKP:n Eva Biaudet ja kokoomuksen Saara-Sofia Siren. Lisäksi siinä puhui myös Feministisen puolueen varapuheenjohtaja Tuuli Kamppila.

Juttua muokattu 1.10.2018 klo. 10.07: Lisätty tieto Feministisen puolueen puhujasta.