Lehtikuva/Mikko Stig

Tiedotusvälineiden valinnoilla on todella paljon merkitystä asenteisiin ja ilmapiiriin, kirjoittaa Li Andersson.

Ylen keskiviikkona julkaisema kysely puolueiden maahanmuuttokannoista nostatti pientä kuohuntaa Twitterissä. Sinänsä kysely ei paljastanut puolueiden näkökulmista mitään uutta, mutta enemmän kummasteltiin sen sävyä ja kuvitusta.

Jutun pääkuva on sittemmin vaihdettu, mutta aluksi siihen oli puoluejohtajien naamojen lisäksi laitettu muslimi mustassa niqab-kaavussa. Yle ei pyytänyt kuvaa anteeksi, mutta vaihtoi sen vähin äänin.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson tiivisti kyselyn ongelmat Twitterissä. Ylen tekemä kysymys maahanmuuttajalasten määrän rajaamisesta kouluissa kertoo Anderssonin mukaan hyvin yhteiskunnallisen ilmapiirin kiristymisestä.

”Onko kukaan pohtinut minkälaisia tunteita tämä herättää siirtolaistaustaisissa suomalaisissa”, Andersson kyseli.

Alkuperäistä kuvaa Andersson myös kritisoi kovin sanoi.

ILMOITUS

”Puhumattakaan tästä käsittämättömästä kuvasta, jolla ”maahanmuuttaja” kuvaillaan uhkaavana, salaperäisenä ja joukosta poikkeavana. Tällaisilla valinnoilla on todella paljon merkitystä asenteisiin ja ilmapiiriin”, hän huomautti.

Entäs se ilmastonmuutos?

Eduskuntavaaleihin on toki vielä monta kuukautta aikaa, mutta hieman kehnolta näyttävät suurten tiedotusvälineiden teemat. Maahanmuutosta saa toki juttuja, joita jaetaan ja klikataan, mutta seuraavissa vaaleissa on tärkeämpiäkin aiheita.

Olisi toivottavaa, että helteiden päättyminen ei veisi huomiota ilmastonmuutokselta. Tällä hetkellä olemme matkalla helvettiin ensimmäisessä luokassa. Tuo matka on vielä mahdollista pysäyttää, mutta se vaatii rohkeita tekoja. Niistä voisi kysyä puoluejohtajilta, ei siitä, saako ihminen pukeutua johonkin asuun julkisella paikalla.

Iltalehden puoluejohtajatentissä ilmastonmuutosta ei käsitelty lainkaan, sen sijaan maahanmuutosta puhuttiin yli 20 minuuttia.