Lehtikuva/Jussi Nukari

JHL aloittaa lokakuussa laajan ylityö- ja vuoronvaihtokiellon. Se ilmoittaa lisätoimista syksyn mittaan, jos irtisanomislain valmistelu jatkuu.

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL aloittaa ylityö- ja vuoronvaihtokiellon lähes kaikilla sopimusaloillaan lokakuun alussa. Kiellot ovat voimassa toistaiseksi.

Liitto ilmoittaa olevansa valmiina myös muihin työtaistelutoimiin, jos irtisanomislain valmistelu jatkuu.

Lisää pelkoa

Irtisanominen ei ole Suomessa erityisen vaikeaa.

JHL ryhtyy poliittiseen työtaisteluun, jolla vastustetaan pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen aietta heikentää irtisanomissuojaa yrityksissä, joissa on töissä korkeintaan 20 henkilöä.

Ylityö- ja vuoronvaihtokielto alkaa lähes kaikilla JHL:n sopimusaloilla 1. lokakuuta kello 00.00. Kiellot ovat voimassa toistaiseksi. Koiviston auto -konsernissa JHL:n jäsenten ylityö- ja vuoronvaihtokielto alkoi jo 20. syyskuuta.

– Hallituksen ajama irtisanomislaki lisää pelkoa työelämässä eikä paranna työllisyyttä, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine sanoo.

ILMOITUS

– Entistä useammin työnantaja voisi vedota luottamuspulaan, jos työntekijä nostaa työpaikan ongelmia esiin.

Hän toteaa Sipilän hallituksen muun muassa leikanneen työttömyysturvaa, vanhempainvapaan päivärahoja ja oikeutta päivähoitoon.

– Nyt se haluaa romuttaa irtisanomissuojaa, Niemi-Laine toteaa.

Lähes 100 000

JHL korostaa, että asiantuntijoiden mukaan irtisanomislaki ei lisää työllisyyttä.

– Irtisanominen ei myöskään ole Suomessa erityisen vaikeaa, vaikka hallitus niin väittää, Niemi-Laine muistuttaa.

Lokakuussa alkava ylityö- ja vuoronvaihtokielto koskee muun muassa kuntien, kirkon, valtion sekä yksityisen sosiaali- ja terveysalan työntekijöitä. Työtaistelu ulottuu tuolloin lähes 100 000:een JHL:n jäseneen.

Työtaistelun ulkopuolelle on tässä vaiheessa rajattu muun muassa energia-ala, rautatieala sekä Sivistystyönantajien sopimusaloilla työskentelevät työntekijät. Tarkka luettelo työtaisteluun osallistuvista aloista löytyy JHL:n verkkosivuilta

Ei takarajaa

JHL ei ole asettanut työtaistelutoimien kestolle takarajaa.

– Muutaman päivän työtaistelu ei selvästikään saa hallitusta pyörtämään huonoja päätöksiään, sanoo liiton toimialajohtaja Håkan Ekström.

JHL ilmoittaa syksyn aikana seuraavista toimenpiteistä, jos hallitus ei lopeta lain valmistelua.

– Toimet laajenevat vaiheittain. Liitto on valmiina jatkamaan taistelua laajalla rintamalla, Ekström toteaa.

Suomen yrityksistä 90–97 prosenttia on alle 20 hengen yrityksiä. Voimaan tullessaan laki uhkaisi työntekijän irtisanomissuojaa ammatista riippumatta.