Yle Kuvapalvelu

Inga-Maret Gaup-Juuso kuuluu saamelais-norjalaiseen Tundra Electron -yhtyeeseen, Paul-Anders Simman käsikirjoittamassa ja ohjaamassa dokumentissa Joiun voima (2018) hänet tavataan myös porotilan nuorena emäntänä.

Yhdistelmä joiku & poro toimii luontevasti, kun Gaup-Juuso esittelee runsaasti tietämisen arvoista perinnettä saamelaisten kulttuurista ja lähihistoriasta. Siihen kuuluu olennaisena osana hänen isoisoisänsä Aslak Juuso, ensimmäinen saamelainen, joka sai kutsun Linnan juhliin. Kutsujana oli silloinen presidentti Urho Kekkonen.

Hänestä sanotaan liikkuvan Lapissa paljon tarinoita, ja dokumentti sisältääkin tavallaan oman Kekkos-osionsa. Se tekee selväksi hänen pohjoisessa nauttimansa kunnioituksen. Muuan kommentti on erityisen kuvaava: mitä saamelaisten asiaan tulee, Kekkonen osasi kuunnella ja oppia. UKK:n ja saamelaisten kanssakäymisestä nähdään paikoin aika hauskaa filmimateriaalia.

Sanonnoissa ja itse joiussa on paljon kulttuurista tietoa.

Ympäristöministeri Ville Niinistö vierailee Saivaaran tuulisissa maisemissa, ja pian tapahtuva tehokas leikkaus tuo dokumentin saamelaisten kannalta entistä karumpaan nykypäivään. Sitäkin tyytyväisempiä ollaan norjalaisessa lomakylässä.

Inga-Maret Gaup-Juuson isä Oula-Antti Juuso kertoo moottorikelkkojen äänen vaikutuksista vasoihin, panee merkille ilmaston ja lumentulon huomattavat muutokset sekä käy tyttärensä kanssa keittiöpöydän ääressä valaisevan keskustelun joiun alkuperästä ja magiikasta.

ILMOITUS

Joiun ydin tiivistyy Gaup-Juuson johdolla tähän tapaan: sanonnoissa ja itse joiussa on paljon kulttuurista tietoa, joikaaminen on voimallinen apu, jota saamelaiset ovat käyttäneet jo satoja vuosia selvitäkseen vaikeista ajoista.

Dokumentin perusteella joiuille on käyttöä myös jatkossa.

Dokumenttiprojekti: Joiun voimaTV1 ma 24.9. klo 21.30, su 30.9. klo 13.10. Areena.


Hyvä lukija!

Kiitos, että luit jutun. Tämä juttu on kirjoitettu kotiin tilattavaan lehteemme.

Jokainen tilaus vahvistaa toimituksemme resursseja kirjoittaa luotettavia uutisia ja juttuja verkkoon.

Tilaa nyt Kansan Uutiset. Edistät moniäänistä journalismia!

Tarjoushintaan kotiin kannettuna 20 €/2 kk. Sähköinen digilehti alkaen 4,90 €/ kk.

Kommentit