Lehtikuva/Martti Kainulainen

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan hallitus tuo omalla aikataulullaan pienten yritysten irtisanomissuojan heikennysesityksen eduskuntaan ay-liikkeen vastarinnasta huolimatta.

Pienten yritysten työntekijöiden irtisanomissuojan heikennyksiä vastustavaan ylityökieltoon liittyvät keskiviikkona Tehy, SuPer sekä Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jyty. Tehy arvioikeskiviikkona alkavan ylityökiellon vaikutusten näkyvän nopeasti työpaikoilla.

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL tiedottaa tulevista järjestöllisistä toimistaan tiistaina.

Ay-liikkeen järjestölliset toimet laajenevat ja kielenkäyttö kovenee. Viikonvaihteessa Auto- ja kuljetusalan työntekijäliiton AKT puheenjohtaja Marko Piirainen ilmoitti Helsingin Sanomien haastattelussa (22.9.), ettei mikään kompromissi käy.

Työntekijät eivät ole yhdenvertaisia, mikäli hallituksen esittämä irtisanomissuojan sitominen työntekijöiden määrään toteutuu.

PAM:n puheenjohtaja Ann Selin kertoi saman viestin Ylen Ykkösaamussa: ay-liike ei lähde kompromissien tielle.

Ay-liikkeelle ei käy, että irtisanomissuojaa määritellään yritysten koon mukaan.

ILMOITUS

Piirainen arvioi, että lakiesityksestä tulee joka tapauksessa perustuslain vastainen. Se eriarvoistaa työntekijöitä. Samaa mieltä on Selin.

Molemmat SAK-laisten liittojen puheenjohtajat muistuttivat, että Sipilän hallitus on palkansaajavihamielisin hallitus kautta aikojen.

Pääministerillä yhdenvertaisuudesta oma tulkintansa

Työntekijäjärjestöt vastustavatkin laajasti työministeri Jari Lindströmin (sin.) valmistelemaa esitystä pienten yritysten työntekijöiden irtisanomissuojan heikentämisestä.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan hallitus ei ole kuitenkaan vetämässä esitystä pois. Hän huomautti pääministerin haastattelutunnilla, että perustuslakiin liittyvät asiat punnitaan tarkoin.

Sipilän mukaan irtisanottuja työntekijöitä uhkaavaa karenssia on vaikea sovittaa perustuslain yhdenvertaisuusvaatimuksen kannalta. Sipilää ei tunnu askarruttavan ay-liikkeen nostama kysymys, että irtisanomissuoja heikennetään vain pienissä yrityksissä.

Tarkoitus on säilyttää irtisanomissuoja nykyisellään suurissa yrityksissä. Työntekijät eivät olekaan yhdenvertaisia, jos hallituksen esittämä irtisanomissuojan sitominen työntekijöiden määrään toteutuu.

Sipilä ei luota kolmikantaan

Piirainen ehdottaa HS:n haastattelussa kolmikantaista työryhmää. Tämä ei käy Sipilälle. Hän jankkasi pääministerin haastattelutunnilla sunnuntaina useaan otteeseen, että työaikalakia valmisteltiin kolmikantaisesti ja työ päättyi erimielisenä.

Valmistelua ei voi ulkoistaa, sanoo Sipilä, ja vakuuttaa hallituksen tuovan esityksen eduskuntaan marraskuussa. Sipilä totesi, että hallituksella on omat aikataulunsa huolimatta ylityökielloista ja muista vastustavista toimenpiteistä.

Hallitus valmis laskemaan työntekijöiden määrää

Sipilä antoi ymmärtää, että työntekijöiden määrä ei ole niin olennainen kuin se, että esitys etenee. Sipilä vetosi yrittäjien arkeen, miten vaikeaa saattaa olla mikroyrityksessä, kun yksi ei tee töitään.

Irtisanomissuojan heikennystä on ajanut Suomen Yrittäjät kuin käärmettä pyssyyn. Sen sijaan Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies veti tukeaan pois hallituksen esitykseltä.